"Bolje je u domu svoje misli i svoje želje i svoje srce uputiti prema crkvi, nego biti u crkvi, a ne znam o čemu drugom misliti", reči su patrijarha srpskog Gospodina Irineja izrečene pred Uskrs 2020. godine koje će se sigurno dugo pamtiti. 

Biće ovo jedinstveno slavlje Vaskrsa.

"Prvi hram Božiji jeste dom, porodica i ako dom naš nije domaća Crkva, onda nam ni Crkva nije dom Božiji.

Bog je svuda i na svakom mestu i svuda se možemo Bogu moliti, a pošto je sada potreba da se uzdržimo od okupljanja, možda je ovo i prilika da saberemo našu porodicu jer ništa nije u takvoj meri ugroženo kao porodica", kazao je Gospodin Irinej u intervjuu za TV Hram.

Kada svane dan Vaskrsenja Hristova, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova, dugo, zvone sva zvona i javljaju dolazak velikog praznika.

I ako ne ide sa svojom čeljadi na vaskršnju službu, domaćin se članovima porodice pozdravlja "Hristos Vaskrse!" i "Vaistinu Vaskrse!"

Ovaj pozdrav se upućuje svima sve do Spasovdana.

Domaćin pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu i ovaj kadi celu kuću.

Ukoliko se ne ume da otpeva vaskršnji tropar, naglas se čita "Oče naš" i druge molitve koje se znaju napamet, ili se čitaju iz molitvenika.

Posle zajedničke molitve, ponovo, ukućani jedni drugima čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.

Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima.

Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani.

Uz takmičenje - čije je jaje najjače - prilikom tucanja izgovara se, takođe, "Hristos Vaskrse" i "Vaistinu Vaskrse".

Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.