Jaja su zbog izvora proteina, ali i jednostavnog načina pripreme, čest izbor za obrok mnogima od nas. Kako se bliži i Uskrs  i s njim tradicionalno ukrašavanje jaja, idealan je trenutak da se prisetimo kako da pravilno skuvamo jaje.

U zavisnosti koliko želimo da jaje bude tvrdo kuvano ubacujemo ga u vodu različite toplote - ako želimo meko kuvano jaje, ono se ubacuje u vrelu vodu, dok se tvrdo kuvano jaje, ono kakvo nam je potrebno za ukrašavanje, stavlja u hladnu vodu.

"Kako bi se jaja lakše ljuštila neophodno je da ih stavite u posoljenu vodu. Ako želite meko kuvana jaja, ubacite ih u vrelu, ali ne i proključalu vodu, a potom ih od trenutka ključanja kuvajte tačno četiri minuta. Sklonite ih sa ringle, ostavite da odstoje jedan minut. Da jaje bude tvrdo kuvano potrebno je da se kuva osam minuta od trenutka ključanja. Važno je da ih nakon toga potopite u hladnu vodu.", otkrila je kuvarica i autorka kuvara Gizi Erskin.

Ona je istakla i da je jako važno da jaje nikada ne kuvamo čim ga izvadimo iz frižidera,  već da sačekamo da dostignu sobnu temperaturu.

 Izvor: Lepa&Srećna