Jaja, mleko i pšenično brašno - to su glavna 3 sastojka bez kojih nema palačinki, zar ne? Ne! Čak i ako ste alergični na jaja, intolerantni na laktozu ili ne trpite gluten, opet možete da uživate u ovoj popularnoj poslastici.

Za početak - izbor brašna! Slobodno zaboravite pšenicu i uzmite pirinčano ili heljdino brašno, a najbolje je da napravite svoju mešavinu u koju ćete staviti i ono koje ima finu teksturu - kao što je gustin (dobija se od kukuruza) i jači ukus - poput sojinog brašna. Da biste dobili efekat blagog narastanja, koje obične palačinke imaju zbog glutena, dodajte malo sode bikarbone u testo.

Niije tako lako zameniti jaja, ali izvesnu viskoznost ćete dati testu ako u njega umešate mleveno čia ili laneno seme, pomešano prethodno sa vodom. Ostavite ga da prvo malo odstoji pa onda spojite sa ostalim sastojcima.

Sa mlekom je drugačija situacija, jer imate zaista bogat izbor različitih napitaka bez laktoze. Tu su mleko od soje ili badema, pa čak možete dodati i malo kokosovog mleka.

Nemojte da odustanete posle prvog pokušaja. Trik je u tome da otkrijete svoju najbolju mešavinu zamenskih sastojaka, a da bi vaše specijalne palačinke bile još ukusnije, možete u testo dodati i neki dobar začin. Iznenadićete se koliko će biti lepše čak i dok ih pržite ako prethodno sipate malo cimeta ili vanil-šećera, ruma ili rendane limunove korice. 

Izvor: Lepa&Srećna