Otok u nogama, poznat i pod nazivom edem, može se pojaviti kao posledica PMS-a, trudnoće, loše cirkulacije, upotrebe prerađene i slane hrane, slabe pokretljivosti i kao posledica konzumacije određenih lekova, piše LoveSensa.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da održite svežinu peršuna i drugih začina

U ovim slučajevima je normalno da dođe do edema, međutim kod nekoga je ovaj problem konstantno prisutan. Pojava hroničnihg otoka nogu ili članaka može ukazivati na probleme srca, jetre i bubrega. U slučaju da otok vremenom ne spadne, trebalo bi da konsultujete lekara.

Tokom povremene pojave edeme, konzumiranje prirodnih, biljnih čajeva može pomoći da se izbaci višak vode iz tela, a samim tim i smanji otok. Jedna od tih magičnih biljaka jeste peršun, koji je u praksi koristio i sam Hipokrat za lečenje reume, kamena u bubregu, ali i kao protivotrov.

Primena peršuna može da brojne tegobe kao što su astma, alergije, menstrualni bolovi, problemi sa probavom i urinarnim traktom. Takođe je uspešan i u lečenju bronhitisa, uspostavljanju stabilnog krvnog pririska i jačanju kostiju.

Metoda pripreme čaja od peršuna:

Izaberite najlepše listove peršuna i njima napunite metalnu kuglicu za čaj, odnosno cediljku. Vodu ostavite da provri, a potom u nju ubacite kuglicu. Ostavite je u vodi 5 do 7 minuta, kako bi voda apsorbovala sve lekovite draži peršuna. Kako bi vaš čaj učinili ukusnijim, po želji dodajte limun, đumbir i med.

PROČITAJTE JOŠ: Prirodni napitak od peršuna i meda pomaže kod problema sa srcem

Najbolji efekat ovog lekovitog napitka osetićete ako ga pijete dok je još vruć. Za razliku od drugih recepata i odbijajućih ukusa, ovaj čaj je praktičan za pripremu čak i na poslu, a možete ga obogatiti začinima po volji, kako bi vam ukus u potpunosti odgovarao.