Neke veoma nezdrave i opasne vrste buđi mogu se nalaziti - verovali ili ne - u kuhinji, ali dobra stvar je što se njihova pojava veoma efikasno može sprečiti. 

U kuhinji kao mesto gde se najčešće stvara buđ jesu česme, posebno ako ne funkcionišu kako treba i ako cure.

Pored česmi treba da proverite sledeća mesta:

Ispod firžidera 

Retko ko za vreme čišćenja kuće pomera frižider i čisti ispod, ali verujte nam na reč tamo se mogu sakriti razne vrste buđi. Pomerajte frižider najmanje dva do tri puta u toku godine i detaljno očistite zidove i pod oko frižidera.

VIŠE: 3 kućna preparata protiv buđi

Odvodi

Ako se ne održavaju redovno odvodi za vodu i smeće mogu biti pravi mali rasadnici buđi. Održavaćete čistoću odvoda ako jednom nedeljno sipate 3-4 šolje sirćeta koje će sprečiti nastanak nove i očistiti postojeću buđ.

Kanta za smeće

Za početak, savetujemo vam da ne kupujete prevelike kante za smeće. Idealna veličina kante je ona u koju stane smeće od samo jednog dana i koju ćete morati prazniti na dnevnoj bazi. Na taj način sprečićete nastanak buđi na tom mestu.

VIŠE: Najbolji saveti za borbu protiv buđi u stanu

Unutrašnjost frižidera

Ne dozvolite da vam hrana previše dugo stoji u frižideru, redovno pregledavajte šta je dobro, a šta je za bacanje. Odredite jedan dan u nedelji kada ćete pregledati frižider. Pokvarene namirnice mogu uticati na razvoj buđi, a to nikako ne želite posebno tamo gde je hrana.

Kanta za kompost

Ako ste baštovan i posedujete kantu u kojoj skupljate kompost imajte na umu da je to jedan od najvećih izvora buđi. Kantu za kompost uvek držite poklopljenu ili još bolje, izbacite je iz kuhinje.

VIŠE: Saveti za uredan dom: ovih 10 stvari smo ceo život čistili pogrešno

Pokvareno voće i povrće

Ništa gore nema od istrunulog krompira ili voća i zato kao i kod frižidera, redovno pregledavajte šta to više nije za upotrebu i proverite da li je mesto na kom čuvate namirnice možda previše toplo i prebacite ih na neko hladnije.

Daske za rezanje

Na daskama za sečenje buđ se stvori brzo i lako, a to ćete izbeći ako ih nakon svake upotrebe budete pravilno čistili i dezinfikovali. 

Izvor: Stvar ukusa