Hladni zidovi i visoka vlažnost vazduha izuzetno su pogodno tle za pojavu buđi.

Ružne crne mrlje na zidovima predstavaljaju ne samo estetski, već i zdravstveni problem a svi koji su nekad pokušali da ih uklone znaju koliko je to problem.

Kako da se uopšte ne pojave ove crne fleke? Sledećih šest saveta važni su za redovno održavanje:

Grejanje: Stalne promene temperature podstiču stvaranje buđi. Zato stalno zagrevajte prostorije! Temperatura u dnevnoj sobi trebalo bi da se kreće između 19 i 22 Celzijusova stepena, a u spavaćoj sobi između 17 i 18 stepeni.

Provetravanje: Kako bi vlažan vazduh mogao optimalno da se kreće, provetravajte prostorije četiri puta dnevno od 5 do 10 minuta (čak i one koje se retko koriste). Savet: Nemojte luftirati ceo dan kako se zidovi ne bi sasvim ohladili!

Omogućite da vazduh cirkuliše: Nameštaj bi trebalo da stoji na 5 cm od zida, a slike oko 1 cm.

Provetravanje kupatila: Kada se tuširate ili kupate zatvorite vrata da se vodena para ne bi širila po stanu, a onda kupatilo dobro provetrite.

Boja za kupatilo: Optimalna za bojenje zidova i pločica u kupatilima bez prozora je boja koja je rezistentna na buđ. Savet: Dobra alternativa je i ona koja se koristi i za krečenje kuhinje - akril lateks boja. 

Idealna kontrola: Najbolje bi bilo da u kupatilu imate termohidrometar pouzdano meri vlažnost vazduha i temperaturu. Idealna je vlažnost vazduha od 45 do 65 procenata, a temperatura od 21 do 23 stepena.

Pripremila: Dragana Gojković