Priprema šama od belanaca možda deluje jednostavno jer nema mnogo sastojaka i dobija se izvrsna poslastica. Međutim, ovaj kulinarski poduhvat može biti na rubu katastrofe ako se ne pridržavate osnovnih pravila i pravite greške. Tako se može desiti da šam spadne, pa poslastice postanu žilave i gnjecave.

Evo nekoliko najčešćih grešaka u pripremi šama od belanaca koje bi trebalo izbegavati.

1. Jaja nisu odgovarajuće temperature

Jaja razbijte i odvojite žumaca i belanca dok su još hladna, ali ih mutite tek kada dostignu sobnu temperaturu. Dovoljno je da sačekate pola sata nakon vađenja jaja iz frižidera.

VIŠE: Univerzalni lek od jaja i meda

2. Koristite pogrešnu posudu za mućenje

Da biste dobili odličan volumen šama, belanca mutite u staklenoj ili metalnoj posudi. U plastičnim  posudama mogu da se nađu ostaci masnoća, pa se belanca neće lepo umutiti. Zbog toga je veoma važno da posuda u kojoj se mute belanca bude besprekorno čista.

3. U belancima ostaje malo žumanca

I najmanji trag žumanaca može sprečiti belanca da se dobro umute. Odolite iskušenju da prstima vadite žumanca. Možete to učiniti parčetom hleba ili štapićem za uši. Naravno, u tim slučajevima vodite računa da ne ostanu u belancima mrvice ili parče vatice.

4. Prebrzo dodajete šećer

Šećer ne smete dodati odjednom, već kašiku po kašiku. Tako će se šećer lakše umutiti, pa višak neće upiti vlagu i sprečiti belanca da se dobro umute.

VIŠE: 5 razloga zašto je bolje koristiti steviju nego beli šećer

5. Niste dovoljno mutili belanca

Belanca je potrebno mutiti sve dok se ne dobije gust i sjajan šam, koji se ne pomera ako nagnete posudu.

6. Pečete šam u prevrućoj rerni

Kako bi vlaga postepeno isparavala iz šama, potrebno je da belanca pečete na niskoj temperaturi, odnosno da ih sušite. Ako je rerna prevruća, dobićete hrskavu koru i gnjecavu sredinu poslastice.

7. Prebrzo se izvadili poslasticu iz rerne

Pustite da pečena beze kora ili puslice odstoje u rerni nakon pečenja.

8. Pripremate šam u vlažnoj prostoriji

Pokušajte da izbegnete pripremu šama od belanaca kada je velika vlažnost vazduha. Šećer iz šama upija vlagu, biće potrebno duže da se peče i može se desiti da vam poslatica ne uspe.

Izvor: Stvar ukusa