Priprema šama od belanaca možda deluje jednostavno jer nema mnogo sastojaka i dobija se izvrsna poslastica. Međutim, ovaj kulinarski poduhvat može biti na rubu katastrofe ako se ne pridržavate osnovnih pravila i pravite greške. Tako se može desiti da šam spadne, pa poslastice postanu žilave i gnjecave.
Evo nekoliko najčešćih grešaka u pripremi šama od belanaca koje bi trebalo izbegavati.
1. Jaja nisu odgovarajuće temperature
Jaja razbijte i odvojite žumaca i belanca dok su još hladna, ali ih mutite tek kada dostignu sobnu temperaturu. Dovoljno je da sačekate pola sata nakon vađenja jaja iz frižidera.
VIŠE: Univerzalni lek od jaja i meda
2. Koristite pogrešnu posudu za mućenje
Da biste dobili odličan volumen šama, belanca mutite u staklenoj ili metalnoj posudi. U plastičnim posudama mogu da se nađu ostaci masnoća, pa se belanca neće lepo umutiti. Zbog toga je veoma važno da posuda u kojoj se mute belanca bude besprekorno čista.
3. U belancima ostaje malo žumanca
I najmanji trag žumanaca može sprečiti belanca da se dobro umute. Odolite iskušenju da prstima vadite žumanca. Možete to učiniti parčetom hleba ili štapićem za uši. Naravno, u tim slučajevima vodite računa da ne ostanu u belancima mrvice ili parče vatice.
4. Prebrzo dodajete šećer
Šećer ne smete dodati odjednom, već kašiku po kašiku. Tako će se šećer lakše umutiti, pa višak neće upiti vlagu i sprečiti belanca da se dobro umute.
VIŠE: 5 razloga zašto je bolje koristiti steviju nego beli šećer
5. Niste dovoljno mutili belanca
Belanca je potrebno mutiti sve dok se ne dobije gust i sjajan šam, koji se ne pomera ako nagnete posudu.
6. Pečete šam u prevrućoj rerni
Kako bi vlaga postepeno isparavala iz šama, potrebno je da belanca pečete na niskoj temperaturi, odnosno da ih sušite. Ako je rerna prevruća, dobićete hrskavu koru i gnjecavu sredinu poslastice.
7. Prebrzo se izvadili poslasticu iz rerne
Pustite da pečena beze kora ili puslice odstoje u rerni nakon pečenja.
8. Pripremate šam u vlažnoj prostoriji
Pokušajte da izbegnete pripremu šama od belanaca kada je velika vlažnost vazduha. Šećer iz šama upija vlagu, biće potrebno duže da se peče i može se desiti da vam poslatica ne uspe.
Izvor: Stvar ukusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.