Uvoz svih vrsta mesa u Srbiju višestruko je povećan, što ukazuje na to da potrošači uglavnom ne kupuju meso sa domaćih farmi. Najdrastičnije je porastao uvoz svinjetine, i to pet puta u odnosu na prošlu godinu, a prema podacima Uprave carina – povećane su i količine uvezene govedine i pilećeg mesa, piše Politika 2. juna 2014. godine.

Naročito je povećan uvoz smrznutog mesa - ove godine uvezeno je 123 tone smrznutog goveđeg mesa (a prošle 56 tona) i 4000 tona živinskog, u poređenju s 2000 tona koliko je uvezeno prošle godine.

Za potrošače je najvažnije da znaju da se kolokvijalni izraz "sveže" mesto odnosi i na ono koje je zamrzavano i da upravo to mnogi građani ne znaju.

Prema objašnjenju iz Uprave za veterinu, i odmrznuto meso je sveže meso i nikako se ne sme posmatrati u kolokvijalnom kontekstu svežine hrane.

„Sveže meso” odnosi se na ohlađeno i smrznuto meso, a to znači meso koje nije izlagano nikakvom procesu konzerviranja osim hlađenja, zamrzavanja ili brzog zamrzavanja, uključujući i meso koje je upakovano pod vakuumom ili u kontrolisanoj atmosferi – navode u Upravi za veterinu, dodajući da meso može da se odmrzava jedino u objektima koji su registrovani za to ili za preradu u proizvode od mesa. 

Pri tome, kad bude stavljeno u promet, meso mora da prati i deklaracija na kojoj jasno piše da je reč o odmrznutom mesu, kako se ne bi ponovo zamrzavalo kao i da obavezno mora da se naznači koji je rok upotrebe.