Prema preporuci Instituta za javno zdravlje, sve poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa - zasadi različitih vrsta povrća, voće i druge poljoprivredne kulture, kao i poljoprivredne proizvode uskladištene u ambarima, ne treba koristiti za ishranu.

Pored mogućnosti kontaminacije bakteriološkim izvorima zagađenja postoji i mogućnost hemijskog zagađenja, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Sve namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa - iz poplavljenih frižidera, zamrživača, ostava, ne treba koristiti za ishranu.

Institut za javno zdravlje preporučuje da se za ishranu ne koriste lako kvarljive hranljive namirnice poput mesa, mleka i jaja, svežeg voća i povrća već konzervirane namirnice, suvo voće i konditorski proizvodi.

Preporuka Instituta je da se sve životne namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt sa vlagom drže u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama.

Neophodna je striktna higijena ruku, posebno pri pripremi i konzumiranju hrane, dok se u slučaju pojave simptoma kao što su mučnina, povraćanje, dijareja i povišena temperatura obavezno jave lekaru.

Izvor: 24 časa