Sastojci:

  • 700 g krompira
  • so, biber
  • 150 g dimljene slanine
  • glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 5 sušenih paradajza
  • 8 zelenih maslina bez koštica
  • 7 jaja
  • 100 g pavlake
  • 1 dl mleka
  • 60 g parmezana
  • muskatni oraščić
  • 2 kašike ulja

Priprema:

  1. Krompiriće dobro operite i kuvajte dvadesetak minuta u slanoj vodi. Ocedite i ostavite da se ohlade.
  2. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Iseckajte slaninu i paradajz na kockice a masline na kolutove, isitnite luk. Jaja umutite s pavlakom, mlekom i parmezanom, pa posolite, pobiberite i dodajte rendani muskatni oraščić. Krompiriće isecite na tanke kolutove.
  3. Zagrejte ulje u tiganju, propržite slaninu, dodajte luk, paradajz i masline, kratko propržite uz mešanje, pa izvadite na tanjir. Na istoj masnoći propržite i krompir dok ne porumeni. U podmazan pleh naizmenično ređajte krompir i slaninicu s paradajzom i lukom, pa sve prelijte umućenim jajima. Zapecite u rerni oko pola sata. Još vruću tortu isecite na kriške i ukrasite začinskim biljem.

Recepte piše: Marija Jakob