Konzumiranje određenih vrsta namirnica više ne zavisi od godišnjeg doba. Zahvaljujući konzervisanju i smrzavanju hrane, nije neobično jesti kukuruz šećerac čitave godine.

Ipak, postoje malo poznate činjenice o namirnicama koje su obrađene na ovaj način, zbog čega su česte nedoumice po pitanju njihovog sastava i hranljivosti.

Tako su stvoreni i mitovi o konzervisanoj hrani, a najpoznatije možete pronaći u galeriji.

1. Smrznuta i konzervisana hrana nije kvalitetna

Konzervisana hrana omogućava konzumiranje određenih grupa namirnica i van sezone, a procesi kojima se hrana dovodi u ovo stanje čini je veoma sličnom svežoj. Štaviše, broja istraživanja su pokazala da ne samo što joj ne nedostaje kvalitet i hranljive materije nego je konzervisana hrana ponekad i zdravija od sveže. Upotrebom fizičke metode pasterizacije, hrana se konzervira fizičkim i hemijskim metodama, pri čemu se pribegava pasterizaciji i dolazi do uništavanja mikroorganizama štetnih po zdravlje. Ovakva obrada čuva ukus hrane, baš kao i vitamin C. Zamrzavanjem se zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama, a sušenjem se usporava proces njihovog delovanja. S druge strane, tu su i hemijske metode, koje sprečavaju dejstvo bakterija ili ih potpuno uništavaju, ali i biološki metod.

2. Obradom hrana gubi hranljive materije

Prerađeni proizvodi, smatraju stručnjaci, sadrže podjednaku količinu vitamina i minerala kao sveža hrana ili je, čak, ima u većoj količini jer se za konzervaciju upotrebljavaju isključivo najbolji plodovi na vrhuncu zrelosti, i to vrlo brzo nakon berbe, zahvaljujući čemu ne gube ili gube vrlo malo hranljivosti. Isti je slučaj i sa smrznutim povrćem, koje se obrađuje nekoliko sati posle branja, pa tako ove namirnice sadrže važne nutritivne elemene, poput vitamina, minerala, biljnih vlakana, karotina, flavonoida itd.

3. Sveže je uvek bolje

Ukoliko ste se odlučili za konzervisanu ribu ili paradajz pre nego za sveže – niste pogrešili. Zahvaljujući načinu obrade ovih namirnica, konzervisani paradajz, na primer, sadrži i do četrdeset procenata više antioksidanasa i likopena nego svež.