Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.
U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas je doveo i na jug Srbije, u vranjski okrug gde se upoznajemo sa specijalitetima poput ćulbastije, ljutenice i crvenaca.
Za početak, uživajte u video prilogu, a onda pročitajte i recepte ispod...
Ćulbastija
Sastojci:
750 g junećeg ili goveđeg vrata
4 dl ulja
400 g crnog luka
so, biber
Priprema:
Meso odvojte od kostiju, isecite na šnicle, pa začinite i pomešajte s naseckanim lukom.
Zatim ga premažite uljem i tako marinirano ostavite sat-dva u frižideru.
Pre pečenja meso očistite od luka i ispecite na žaru.
Luk stavite u posebnu posudu jer ćete ga kasnije upotrebiti.
Gotovu ćulbastiju stavite na tanjir i prelijte marinadom.
Ljutenica
Sastojci:
5-6 crvenih mesnatih paprika
2 ljute papričice
250 g praziluka
2-3 čena belog luka
so
ulje
Priprema:
Paprike skuvajte u slanoj vodi, ocedite, oljuštite (dovoljan je jedan potez), očistite od semena i iseckajte.
Praziluk takođe iseckajte što sitnije i izmešajte s paprikama, pa dodajte ulje i sitno seckan beli luk.
Posolite po ukusu.
UPUTSTVO ZA PRIPREMU LJUTENICE POGLEDAJTE U NAŠEM VIDEO KLIPU A ZATIM U NASTAVKU TEKSTA PROČITAJTE KOJI JE OMILJENI SLATKIŠ IZ OVOG KRAJA!
Crvenci
- Sastojci:
- 300 g oštrog brašna
- 1 l ledene vode
- 200 g prah-šećera
- 200 g seckanih ili drobljenih oraha
- 1/2 flašice ekstrakta maline
Priprema:
Brašno razmutite u hladnoj vodi i kuvajte dok se ne zgusne.
Isključite vatru ali ostavite na ringli, pa dodajte šećer i orahe, promešajte i sklonite s vatre i dodajte ekstrakt.
Sipajte u dobro podmazan pleh i pecite na 180-200 stepeni. Kolač isecite na štanglice ili kockice, da ga možete poslužiti sa sitnim kolačima.
U vranjskom kraju ima mnogo toga da se vidi, a naše predloge pogledajte na sledećoj strani!