Potrebno je: (za 10 osoba)

  • vezica peršuna
  • 500 g masnijeg svežeg sira
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1/2 kašičice crvene mlevene paprike
  • so, biber
  • 4 1/2 kriške crnog hleba (po 60 g)
  • 150 g putera
  • 4 kriške gaude (po 45 g)

Priprema:

1. Četvrtastu dublju formu (1,5 l sadržine) potpuno prekrijte providnom folijom. Peršun operite i osušite. Listiće iskidajte i pospite ih po dnu forme.

2. Sveži sir kremasto umutite sa paradajz pireom. Pikantno začinite mlevenom paprikom, solju i biberom. Kriške crnog hleba sa jedne strane namažite debljim slojem putera. Kriške hleba sa  namazanom stranom ređajte po dnu forme posute peršunom. Preko toga sipajte polovinu svežeg sira i sve poravnajte. Prekrijte sa 2 kriške gaude. Još jednom kriške crnog hleba sa stranom namazanom puterom stavite preko svega. Zatim prekrijte preostalim svežim sirom i kriškama gaude. Ostatkom hleba sa puterom potpuno prekrijte gaudu i sve malo rukom pritisnite.

3. Zatim ovaj kolač od hleba hladite najmanje 60 minuta. Tek tada ga izvadite iz forme. Uklonite foliju i isecite kolač na šnite. Po želji garnirajte listovima peršuna.

Vreme pripreme: 30 minuta + hlađenje 60 minuta

Recepte piše: Marija Jakob