Špageti s vongolama (spaghetti alle vongole)
Sastojci:
- 1 kg školjki (vongola)
- 4 paradajza
- glavica luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 100 ml belog vina
- 400 g špageta
- so, biber
- 2 kašike naseckanog peršuna
Priprema:
Školjke operite. Paradajz prelijte ključalom vodom, oljuštite ga, uklonite semenke i isecite na kockice.
Maslinovo ulje ugrejte u šerpi. Crni i beli luk prodinstajte, dodajte školjke i vino, poklopite i dinstajte pet minuta. Ocedite, ali sačuvajte tečnost.
Testenine skuvajte u slanoj vodi. Školjke, osim nekoliko komada, očistite, odnosno uklonite ljušturu. Sve školjke ugrejte s paradajzom i peršunom u sosu. Pobiberite i posolite. Testeninu ocedite i pomešajte sa školjkama.
Njoke s teletinom i rukolom
Sastojci za 4 osobe:
- 100 g rukole
- 200 g čeri-paradajza
- 50 g pršute
- 150 g telećih šnicli
- 350 g njoka
- so, biber
- 3 kašike maslinovog ulja
- kašičica blago ljutog senfa
- 2 kašike sirćeta
- 75 ml supe od povrća
Priprema:
Rukolu očistite, operite i protresite. Čeri-paradajz presecite. Pršutu isecite na centimetar široke trake
Skuvajte njoke u slanoj vodi, pa ih ocedite. U tiganju ugrejte kašiku ulja i na jakoj vatri pržite meso isečeno na trake uz stalno okretanje tri minuta. Začinite meso po ukusu.
Za dresing pomešajte senf i sirće i umešajte u vruću supu. Potom umešajte dve kašike ulja i pikantno začinite.
Pržene trake mesa sklonite sa ringle. Njoke, čeri-paradajz, rukolu i pršutu pomešajte s mesom. Prelijte toplim dresingom i sve sastojke dobro promešajte.
Kaneloni (canelloni) s mlevenim mesom
Sastojci za 4 osobe:
- 1 žuta paprika
- 1 tikvica
- 1 komorač
- 1 pecivo od prethodnog dana (ili dve kriške starog hleba)
- 2 glavice luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 250 g kanelona
- konzerva paradajza (850 ml)
- 2 kašičice supe (instant)
- 2 kašičice sušenog origana
- so, biber
- 200 g mocarele
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1 jaje
Priprema:
Povrće očistite, operite i nasecite na kockice. Pecivo omekšajte u mlakoj vodi. Crni i beli luk oljuštite, naseckajte, pa pola prodinstajte s komoračem na vrelom ulju. Paradajz usitnite u konzervi, dodajte ga zajedno sa sokom, instant-supom i kašicicom origana. Ostavite da lagano vri oko deset minuta. Dodajte papriku i tikvicu, posolite, poparite i kuvajte još pet minuta. Rernu ugrejte na 200 stepeni.
Mocarelu ocedite i nasecite na tanke listove. Pecivo zgnječite i iscepkajte. Pomešajte s mlevenim mesom, jajetom, preostalim lukom, belim lukom i origanom. Posolite i pobiberite. Kanelone nafilujte smesom, stavite ih u podmazan pleh, po njima rasporedite mocarelu i sos od povrća i pecite oko 35 minuta.
Recepte piše: Marija Jakob
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.