Tuna salata

Sastojci:

  • glavica mekane zelene salate
  • 2 paradajza
  • 150 g rukole
  • nekoliko komada maslina
  • šaka omiljenih semenki žitarica
  • konzerva tunjevine
  • so, biber
  • sirće, maslinovo ulje
  • vezica crvenih rotkvica (po želji)

Priprema:

Operite zelenu salatu, rukolu i semenke. Ostavite da se osuše. Salatu, rukolu, paradajz i masline naseckajte, pa sve zajedno u većoj činiji promešajte, začinite mešavinom maslinovog ulja, sirćeta, soli i bibera. Po salati poređajte komadiće tunjevine. Po želji, možete dekorisati i listićima rotkvica.

Salata od pasulja

Sastojci:

  • 100 g azuki pasulja (tamnocrveni)
  • sezonsko povrće (šargarepa, celer, peršun)
  • 100 g mungo pasulja (zelenkasto-žućkast)
  • 100 g šarenog sitnog pasulja
  • veza sveže ili zamrznute mirođije
  • glavica belog luka ili veza mladog luka
  • veza svežeg peršunovog lista
  • glavica crnog ili veza mladog luka
  • 1/2 kašičice senfa
  • kašika hladno ceđenog ulja
  • sok od 1 limuna
  • so, biber

Priprema:

Skuvajte pasulj da ostane ceo (prvu vodu bacite). Obarite povrće da ne bude previše mekano i prekuvano. Sitno iseckajte beli i crni luk, peršunov list i mirođiju krupno, i sjedinite sa začinima, uljem i limunovim sokom. Sjedinite povrće i pasulj dok su još topli s prelivom i lagano promešajte. Ostavite 30 minuta da se ohladi i da povrće upije začine.

Salata od piletine

Sastojci:

  • 1/2 kg pilećih grudi bez kožice i kostiju
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 2 šoljice bulgura (oljuštenog i samlevenog, u radnjama zdrave hrane)
  • 1,5 šoljica seckanih krastavaca
  • 1,5 šoljica naseckanog paradajza
  • šoljica seckanog mladog luka
  • 1/2 šoljice seckanog svežeg peršuna
  • zelena salata
  • 1/2 šoljice mešavine maslinovog ulja, izgnječenog belog luka i začinskog bilja
  • 1/2 kašičice karija
  • malo osušenih listova nane
  • kašičica senfa

Priprema:

Ispecite piletinu na ulju dok ne omekša i izgubi ružičastu boju. Često okrećite kako bi ravnomerno dobila smeđu boju. Kad je pečena, isecite je na manje kockice i pustite da se ohladi, a zatim je stavite u frižider.Kad je sasvim hladna, izmešajte je sa bulgurom, krastavcima, paradajzom, lukom i peršunom. Začinite i poslužite na listovima zelene salate.

Recepte pripremila: Milja Lukić