Krompir sa sirom

  • 750 g krompira 
  • 250 g rendanog sira 
  • 150 g maslaca 
  • 2,5 dl kiselog mleka 
  • 4 jajeta 
  • so 

    Priprema: Oljušten krompir skuvajte u slanoj vodi da smekša, ali da se ne raskuva. Isecite kolutove i polovinu stavite u podmazanu tepsiju da prekrije dno. Odozgo stavite sav rendan sir, zatim drugu polovinu kolutova krompira. Prelijte vrelim maslacem i stavite da se peče. Pečene krompire prelijte jajima umućenim s kiselim mlekom, pa vratite u rernu još 10-15 minuta, da se jelo zapeče.

    Vreme pripreme: 35 min  

    Gratiniran mladi sir 

    • 4 jajeta 
    • 500 g mladog sira 
    • 200 g brašna 
    • 2 kašičice praška za pecivo 
    • aleva paprika 
    • so 
    • 4 kašike seckanih kapara 
    • 4 kašike sitno sečenog kuvanog mesa po izboru (na primer iz supe) 
    • 4 kašike rendanog kačkavalja 
    • 4 kašike seckanog peršuna 
    • 4 kašike maslaca 

    Priprema: Sve dobro promešajte, sipajte u podmazan pleh, odozgo stavite iseckan maslac i pecite na srednjoj temperaturi 30 minuta. 

    Vreme pripreme: 40 min  

    Pečena jaja sa sirom 

    • 10 jaja 
    • 12 kašika kisele pavlake 
    • 300 g tvrdog sira 
    • 50 g maslaca 
    • so 

    Priprema: Sir narendajte, pa jednu trećinu stavite u podmazan pleh. Prelijte trećinom pavlake i preko pavlake razbijte pet jaja. Posolite, pospite drugom trećinom sira, prelijte drugom trećinom pavlake, razlupajte preostalih pet jaja, opet posolite i pospite poslednjim delom sira. Sve prelijte preostalom pavlakom i pospite tanko sečenim listićima maslaca. Pecite kratko (do 15-ak minuta), kako bi jaja ostala meka. 

    Vreme pripreme: 30 min

    Recepte piše: Milja Lukić