Svaka kuvarica zna da je priprema jela u rerni laka i ekonomična u pogledu vašeg vremena i to kad kuvate ručak za više osoba, kao i kad spremate jelo koje se lako podgreva i može duže da stoji, piše Lepa & Srećna.

Međutim, ako želite da spremite obrok za dvoje, na primer, ili za više osoba koji neće ručati u isto vreme ali ta hrana nije baš ukusna kad se podgreva, onda rerna i nije baš najbolja opcija.

Takva je situacija sa popularnim makaronama sa sirom i jajima, brzim, jeftinim a kvalitetnim obrokom koji nam se često nađe na meniju. 

Da spremate za jedno-dvoje, ne isplati vam se da grejete rernu, a kad se ohlade, ove makarone i ne budu baš neki delikates. Ako treba da uštedite na hrani a rasipate se na troškovima za struju, to tek nije nimalo ekonomično a ni pametno.

Zato je odlično rešenje priprema u tiganju! Posebno je zgodno tokom toplih dana, kad vam treba samo par minuta na ringli da spremite ukusan ručak.

Dobro je da, za početak, skuvate makarone u slanoj vodi i ostavite ih da se ocede. Ako kuvate za više ukućana, ali će oni doći kasnije na ručak ili večeru, ostavite višak makarona u frižider i spremite odvojeno, na sledeći način:

Sastojci (za 1 osobu):

  • 200 gr kuvanih makarona
  • 50-70 gr sira
  • 1-2 jajeta
  • ulje za prženje
  • rendani kačkavalj za posipanje
  • so, biber
  • origano

Priprema:

Tanko podmažite tiganj i ugrejte makarone na srednjoj vatri, stalno mešajući, bez poklopca. 

Jaja umutite kao za kajganu i dodajte sir (količine podešavajte prema uzrastu i apetitu gostiju na ručku). Posolite i pobiberite.

U vrele makarone dodajte još malo ulja pa sipajte jaja i sir, promešajte da se masa ujednači pa poklopite.

Ostavite da se prži ne dižući poklopac minut-dva pa otklopite i promešajte. Ako se već uhvatila donja korica, mešajte dižući čitave komade širom špatulom. Kad sve prevrnete, ponovo poklopite i vratite na vatru.

Posle 3-4 minuta, otklopite, pospite rendanim kačkavaljem i origanom i promešajte pa poklopite i vratite na vatru minut pa sklonite sa ringle i držite poklopljeno i na toplom sve do služenja.

Recept: Kika K.

Izvor: Lepa & Srećna