• Sastojci 
  • 400 g kukuruznog griza (palente) 
  • 1/2 kašičice soli 
  • 4 kašike ulja 
  • 8 dl vode 
  • jaje 
  • 150 g kukuruznog ili pšeničnog oštrog brašna 

Posolite vodu, sipajte ulje i stavite da provri. Smanjite vatru na srednju i sipajte palentu neprestano mešajući.

Kada se sve sjedini, ostavite još minut, pa sklonite s ringle da se prohladi. Zatim umešajte jaje i postepeno dodajte brašno. Na pobrašnjenoj podlozi zamesite mekano testo, pa ga podelite na četiri dela.

Svaki deo oblikujte u valjak širok 3 cm, pa nožem isecite na šnite debljine 1 cm. Vlažnim rukama pravite njoke i odlažite ih na tanjir.

Skuvajte ih u kipućoj slanoj vodi – od momenta kad isplivaju na površinu, kuvajte ih još najviše 5 minuta. Izvadite ih šupljikastom kašikom i poslužite kao prilog uz meso ili grilovano povrće.

Izvor: Lepa i Srećna