Sastojci:

  • 50 g sušenih šampinjona
  • 1 kg kuvanog krompira
  • so
  • 100 g griza
  • jaje
  • žumance
  • oko 150 g brašna
  • 800 g paradajza
  • glavica crnog luka
  • čen belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • list lovora
  • kašičica sušene majčine dušice
  • biber

Priprema

Pečurke ostavite u 200 ml tople vode oko 30 minuta da omekšaju. Krompir operite, kuvajte oko 25 minuta u posoljenoj vodi, ocedite i sačekajte da ispari. Ogulite krompir, pa ga dok je još vruć ispasirajte. Ostavite da se ohladi. Procedite pečurke. Tečnost sakupite. Pečurke iseckajte. Krompir pomešaajte sa grizom, jajetom, žumancetom, pečurkama i solju. Dodavajteonoliko brašna koliko je potrebno da nastane homogena masa. Napravite rolnice, pa secite njoke debljine 2–3 cm. Paradajz prelijte vrelom vodom, skinitekožicu, očistite ga i iseckajte na kocke. Očistite crni i beli luk i iseckajte. Ulje zagrejte u šerpi. Luk dinstajte sa lovorovim listom. Dodajte paradajz i vodu u kojoj su stajale pečurke, pa sve ostavite 15 minuta na tihoj vatri da kuva. Izvadite list lorbera, sos začinite solju, biberom i majčinom dušicom. U posoljenoj vodi kuvajte njoke oko pet minuta. Procedite ih i ostavite da se dobro ocede. Njoke servirajte tople sa sosom. Po želji, ukrasite majčinom dušicom.

Recepte piše: Marija Jakob