Sastojci:
- 50 g sušenih šampinjona
- 1 kg kuvanog krompira
- so
- 100 g griza
- jaje
- žumance
- oko 150 g brašna
- 800 g paradajza
- glavica crnog luka
- čen belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- list lovora
- kašičica sušene majčine dušice
- biber
Priprema
Pečurke ostavite u 200 ml tople vode oko 30 minuta da omekšaju. Krompir operite, kuvajte oko 25 minuta u posoljenoj vodi, ocedite i sačekajte da ispari. Ogulite krompir, pa ga dok je još vruć ispasirajte. Ostavite da se ohladi. Procedite pečurke. Tečnost sakupite. Pečurke iseckajte. Krompir pomešaajte sa grizom, jajetom, žumancetom, pečurkama i solju. Dodavajteonoliko brašna koliko je potrebno da nastane homogena masa. Napravite rolnice, pa secite njoke debljine 2–3 cm. Paradajz prelijte vrelom vodom, skinitekožicu, očistite ga i iseckajte na kocke. Očistite crni i beli luk i iseckajte. Ulje zagrejte u šerpi. Luk dinstajte sa lovorovim listom. Dodajte paradajz i vodu u kojoj su stajale pečurke, pa sve ostavite 15 minuta na tihoj vatri da kuva. Izvadite list lorbera, sos začinite solju, biberom i majčinom dušicom. U posoljenoj vodi kuvajte njoke oko pet minuta. Procedite ih i ostavite da se dobro ocede. Njoke servirajte tople sa sosom. Po želji, ukrasite majčinom dušicom.
Recepte piše: Marija Jakob
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.