U bukvalnom prevodu „ossobuco“ znači „šuplja kost“ i odnosi se na rupu u kosti kada se kolenica odseče poprečno.

Ovo jelo se prvi put pojavilo krajem devetnaestog veka na seoskim imanjima u Italiji, a moguće je i da potiče iz restorana u okolini Milana.

Osobuko sadrži mnogo povrća, mesa i začina pripremljenih tako da obrok bude radost za nepce - a zdrav...

Sastojci za 4 osobe:

  • glavica luka čen belog luka
  • 4 listića teleće kolenice (od 300 g)
  • so, biber kašika brašna
  • 2 kašičice paradajz-pirea
  • 200 ml vina (rose)
  • 500 ml supe
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 šargarepa
  • 200 g krompira
  • po 1 žuta i zelena paprika
  • 2 paradajza
  • grančica ruzmarina
  • 2 grančice origana

Priprema:

Iseckajte beli i crni luk. Uklonite žilice iz mesa, začinite i pospite ga brašnom. Meso naglo propržite na vrućem ulju, pa ga izvadite iz šerpe. Beli i crni luk dinstajte na masnoći od mesa, dodajte paradajz-pire, pa kratko dinstajte, dolijte 100 ml vina i zakuvajte. Zatim sipajte preostalo vino i zakuvajte. Dodajte meso i 2/3 supe. Poklopite i ostavite da vri 90 minuta (povremeno dolivajte preostalu supu). Šargarepu, krompir i papriku usitnite. Paradajz prelijte proključalom vodom, oljuštite, uklonite semenke i nasecite na kockice. Povrće i začinsko bilje dodajte nakon 45 minuta kuvanja.

Pripremila: Marija Jakob