U bukvalnom prevodu „ossobuco“ znači „šuplja kost“ i odnosi se na rupu u kosti kada se kolenica odseče poprečno.
Ovo jelo se prvi put pojavilo krajem devetnaestog veka na seoskim imanjima u Italiji, a moguće je i da potiče iz restorana u okolini Milana.
Osobuko sadrži mnogo povrća, mesa i začina pripremljenih tako da obrok bude radost za nepce - a zdrav...
Sastojci za 4 osobe:
- glavica luka čen belog luka
- 4 listića teleće kolenice (od 300 g)
- so, biber kašika brašna
- 2 kašičice paradajz-pirea
- 200 ml vina (rose)
- 500 ml supe
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 šargarepa
- 200 g krompira
- po 1 žuta i zelena paprika
- 2 paradajza
- grančica ruzmarina
- 2 grančice origana
Priprema:
Iseckajte beli i crni luk. Uklonite žilice iz mesa, začinite i pospite ga brašnom. Meso naglo propržite na vrućem ulju, pa ga izvadite iz šerpe. Beli i crni luk dinstajte na masnoći od mesa, dodajte paradajz-pire, pa kratko dinstajte, dolijte 100 ml vina i zakuvajte. Zatim sipajte preostalo vino i zakuvajte. Dodajte meso i 2/3 supe. Poklopite i ostavite da vri 90 minuta (povremeno dolivajte preostalu supu). Šargarepu, krompir i papriku usitnite. Paradajz prelijte proključalom vodom, oljuštite, uklonite semenke i nasecite na kockice. Povrće i začinsko bilje dodajte nakon 45 minuta kuvanja.
Pripremila: Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka