Piletina u vinu na bečki način
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 pile (oko 1,4 kg) ili 6 bataka sa karabatacima
- so, biber
- 100 g dimljene slanine
- 4 grančice timijana
- ½ vezice peršuna
- 2 lovorova lista
- 1 kašika ulja
- 2 kašike putera
- 2 kašičice brašna
- 500 ml crvenog vina (npr. burgundca)
- 200 g luka
- 200 g šampinjona
Priprema: Pile operite i prosušite ubrusom, pa ga isecite na 8-12 komada i posolite. Slaninu iseckajte na kockice. Začinsko bilje operite i dobro osušite. U dubljem tiganju zagrejte dve kašike ulja i kašičicu putera i na tome hrskavo propržite slaninu, pa je ostavite u stranu. Na toj masnoći propržite komade piletine dok ne porumene, pa i njih izvadite. Preostalu masnoću pospite brašnom, kratko mešajte da dobijete zapršku, podlijte je vinom, prokuvajte, pa sosem prelijte piletinu, timijan i lovorov list, pa sve to prebacite u rernu i pecite oko 25 minuta.
U međuvremenu oljuštite luk i očistite pečurke. Dinstajte ih 2-3 minuta u tiganju na umerenoj temperaturi na preostalom puteru. Umešajte prethodno proprženu slaninu, pa sve to dodajte piletini.
Jelo vratite još 25 minuta u rernu. Kad je gotovo, pospite ga seckanim peršunom.
Vreme pripreme: 45 minuta (920 kcal).
Dinstana piletina sa pivom, slaninom i lukom
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 pileća bataka
- 4 fileta pilećih grudi s kožom (oko 150 g)
- 8 glavica luka pogačara ili upotrebite 2 glavice luka
- 100 g dimljene slanine
- 100 g šampinjona
- so, biber
- 2 kašike ulja
- 500 ml tamnog piva
- 1 kašika skrobnog brašna
- 1 kašika seckanog peršuna
Priprema: Batake presecite na pola. Luk isecite na kriške. Slaninu nasecite na kockice. Očistite šampinjone i presecite ih na pola. Piletinu začinite, zatim je zapecite u ulju, a nakon toga izvadite iz tiganja. U ulju preostalom od pecenja zapecite slaninu i luk. Dodajte i šampinjone, pa pecite minut-dva, a zatim dolijte malo piva. U tiganj vratite batake, pa sve zajedno dinstajte 15 minuta u poklopljenom tiganju. Povremeno podlivajte pivom. U tiganj zatim dodajte i pileće filete, pa dinstajte još oko 15 minuta uz eventualno povremeno podlivanje vodom.
Sos zgusnite skrobnim brašnom i začinite po ukusu, a piletinu pospite peršunom.
Vreme pripreme: 60 minuta (960 kcal).
Pečena piletina krčkana u pikantnom ratatuju
Sastojci (za 4 osobe):
- 3 raznobojne paprike
- 1 plavi patlidžan
- 1 tikvica
- 2 crvena luka
- 150 g čeri-paradajza
- 1 limun
- 6 grančica timijana
- 2 grančice ruzmarina
- 3 kašike otopljenog putera
- 1 kašika senfa
- 1 pile (oko 1,5 kg)
- 3 lovorova lista
- 3 čena belog luka
- so, biber
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema: Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pripremite povrće. Papriku isecite na trake, patlidžan i tikvicu na komadiće, a luk na kriške. Paradajz presecite na pola. Limun dobro operite u vrućoj vodi, pa ga rasecite. Začinsko bilje isperite pod mlazom vode. Polovinu timijana naseckajte, pa ga pomešajte sa puterom i senfom.
Pile isperite i osušite salvetom, pa oštrim nožem odvojte kožu. Meso premažite polovinom smese od maslaca i senfa, a zatim kožu ponovo preklopite preko mesa i začinite pile. Pecite ga 60-70 minuta u rerni u nauljenoj tepsiji grudima okrenutim na dole. Povrće pomešajte s lovorom, začinskim biljem, limunom, lukom, belim lukom, solju, biberom i uljem. Pile nakon 30 minuta okrenite i premažite preostalom smesom od maslaca i senfa. Oko pileta zatim rasporedite povrće, pa nastavite da ga pečete. Tokom poslednjih 10 minuta uključite gril funkciju.
Vreme pripreme: 100 minuta (600 kcal).
Recepte piše: Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka