Veliki sam gurman, što se po mojoj kilaži moglo i lako zaključiti, kaže Ivan Zeljković, popularni voditelj. Shvatio sam da je zdravlje ipak važnije od svakog drugog užitka, pa sam navike i u ishrani i generalno u životu morao da promenim.

Često se šalim na svoj račun da živim i jedem kao astronaut! Na specijalnom sam režimu koji podrazumeva obroke “iz kesica”, ali tačno prilagođene mojoj dijeti i potrebama. Sve je to dalo odlične rezultate i ne želim da odustanem.

Ipak, dam sebi ponekad oduška, posebno kada sam zimi na skijanju ili leti na moru. Volim domaće specijalitete kao što su svadbarski kupus i pasulj, ali i tortu markizu koju pravi moja mama. Dosta sam putovao, probao različite kuhinje, pa bih mogao da izdvojim tajlandsku.

Ponekad, ali ne često, volim i sam da iznenadim društvo i nešto zanimljivo pripremim. Lista onih jela koje ne volim da jedem je potpuno prazna - možda mi nekad nešto ne prija, ali zaista nema stvari koju baš ne volim i koju ne bih probao.

Zekin čizkejk

Sastojci za koru:

  • 125 g putera
  • 300 g mlevene plazme
  • 2-3 kašike prah šećera 
  • 2 dcl soka ili mleka

Za fil: 

  • kisela pavlaka
  • slatka pavlaka - 2dcl
  • 1 dl mleka 
  • 1 veći krem sir
  • 1 žumance
  • 2 kesice vanilin šećera 
  • 50-100 g šećera
  • 2 kesice želatina

Za preliv: 

  • 600 g malina 
  • 2 kesice želatina
  • 6 kašika šećera

Priprema: Puter istopite i dodajte 300 g keksa, 2-3 kašike prah šećera i dva declitra soka ili mleka. Sve to izmešajte da se dobro sjedini, stavite u kalup, pa u frižider na 30 minuta. Kiselu pavlaku, slatku pavlaku, decilitar mleka, krem sir, žumance, vanilin šećer, šećer i želatin sipajte u šerpu i topite na tihoj vatri (ne sme da provri zbog želatina!). Kad se malo prohladi sipajte na koru od plazme pa opet vratite u frižider dok se sve ne stegne. Maline, želatin i šećer takođe topite na tihoj vatri, ali da ne prokuva, pa kad se prohladi sipajte preko sira pa u frižider!

Marija Jakob