Uz dobru trpezu dobra kapljica uvek je dobrodošla. I to vinska, ona "na visokoj nozi".

Mi smo se potrudili da vam približimo vina, pomognemo u izboru i ukoliko to još ne znate, naučimo vas iz koje se čaše pije koje vino.

"Gde svi plaćaju, vino nije skupo", kaže jedna portugalska poslovica. U to šta sve određuje cenu vina ovoga puta nećemo ulaziti - važno je da se vama ili vašim gostima dopadne. Cena za dobru kapljicu na kraju krajeva nije ni bitna.

Penušava vina

Oblik čaše: "penušava vodica", šampanjac, služi se u uskim i visokim čašama. U njima će se duže penušati nego u onim plićim, sa većim otvorom.

Pije se uz kanapee, hladna predjela, deserte.

Temperatura na kojoj se pije treba da bude od 8 do 10 stepeni.

Šta je šta? Mehurići ugljen-dioksida u penušavom vinu nastaju zahvaljujući prirodnom procesu sekundarnog vrenja. Šampanjcem se ne nazivaju sva penušava vina. Pravi, jedan jedini, je ono prirodno penušavo vino koje se proizvodi u Francuskoj, u pokrajini Šampanji. I ostala penušava vina mogu da imaju visok kvalitet. U Nemačkoj je to sekt, u Italiji asti spumante, a u Rusiji se zove sovetskoe šampanjskoe.

Belo vino

Oblik caše: čaše su uže sa uspravnijim zidovima. Uska čaša omogućava belom vinu da zadrži svoju temperaturu. Vino sipajte do pola čaše.

Uz ribu i školjke pije se rizling, beli burgundac ili šardone. Uz salate, gusku ili patku rizling, dok uz testenine ili azijske specijalitete najbolje ide polusuvo belo vino.

Osnovno pravilo u vezi belih vina je da se piju uz svetlo meso: živinsko meso i ribu. Isto tako, što je jelo aromatičnije, vino mora da bude jače.

Temperatura na kojoj se pije: ne servira se ledeno. Idealna temperatura je od 8 do 12 stepeni.

Bordo (Bordeaux)

Oblik čaše: visoka, sa širokim balonom. Bez obzira na veličinu čaša, trebalo bi ih napuniti samo u visini od 4 do 6 centimetara.

Pije se uz pačije belo meso, jagnjetinu ili kremenadlu - kaberne sovinjon, ali i uz junetinu, divljač, živinsko meso i stare jake sireve (merlo).

Temperatura na kojoj se pije je između 14 i 18 stepeni. Ako je vino suviše toplo, pola sata pre serviranja flašu stavite u frižider.

Crveni burgundac

Oblik čaše: čaša za burgundac veća je od čaše za bordo. Ima veći balon kako bi akumulirala arome delikatnijih crnih vina, poput pino noara (Pinot Noir). Ovakva čaša usmerava vino na vrh jezika.

Pije se uz jake specijalitete poput divljači (voćni pino noar), uz guščetinu (ne previše suv burgundac), a uz paste i jela sa pirinčem božule (Beaujolais). Ali ne i sa specijalitetima koji se serviraju uz pikantne soseve.

Temperatura na kojoj se pije je između 14 i 18 stepeni.

Savet: pre konzumiranja, vino sipajte u bokal i ostavite ga pola sata da "diše".

U galeriji slika možete da pogledate oblik čaše za svako vino pojedinačno.

Dragana Gojković

LepaiSrecna Što je jelo aromatičnije, vino mora da bude jače...Ovo je samo jedno od pravila koje vam Lisa otkriva iz carstva vina. Naučite da li dobro vino mora da bude i skupo i uz koje jelo se koje vino pije.