Tradicionalno obeležavanje prvomajskih praznika ne može da prođe bez roštiljanja. Iako se čini da tu nema mnogo filozofije i da su recepti za ovaj specijalitet već poznati, uvek postoje određene dileme. Iskusni kuvari tvrde da je najbitnije koje se meso koristi.

Trebalo bi da se koristi miks mesa, a osnova je junetina u koju može da se doda ovčetina, jagnjetina ili svinjetina. A važno pravilo je da meso koje se koristi za ćevape mora da bude "prošarano", odnosno malo masnije.

Sastojci:

1,5 kg mlevene junetine 1/2 kg svinjetine 4-5 čena bijelog luka 2% od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.

 Priprema:

Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelijte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Pre nego krenete oblikovati ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i ćevapi su spremni za roštilj.

Iako se veruje da ukusni ćevapi imaju mnogo začina u sebi tajna je u jednostavnosti - nema jaja, vegete, prezli, nema čak ni crnog luka u masi za ćevape, jer se on dodaje svež pri serviranju.

 Izvor: Lepa&Srećna