Priprema:

U blenderu izmiksajte oljušten luk, šargarepu i slaninu.

Sipajte mešavinu u dublju šerpu (koja može u rernu), na ugrejan puter i na tihoj vatri ostavite pet minuta da omekša.

Sastojci

1 glavica luka

1 šargarepa

250 gr mlevene junietine

50 gr mesnate slanine

400 gr paradajza

500 gr pirinča za rižoto

50 ml crnog vina

50 gr putera

1 kašika maslinovog ulja

so, biber

kocka za supu

2 lista lorbera

parmezan po ukusu

 Dodajte mleveno meso i upržite ga, dodajući vino.

Paradajz oljuštite i malo ocedite ili upotrebite pelat iz konzerve (gotova količina treba da bude 400 gr).

Izmiksajte ga u blenderu pa dodajte mesu.

Dodajte pola kocke za supu rastvorenu u 500 ml tople vode i lorber. Poklopite šerpu i ubacite u rernu ugrejanu na 150C stepeni na oko sat vremena.

Drugu polovinu kocke rastvorite u litar vode i ugrejte da bude topla.

Šerpu s mesom premestite na ringlu i na tihoj vatri umešajte pirinač pa dolivajte polako vodom sa kockom.

Pratite kako se pirinač kuva, dodajući pomalo vodu i mešajući tako da sos ponovo postane gust.

List lorbera izbacite.

Trebalo bi da pirinač bude gotov za dvadesetak minuta, ali isprobajte ukus i začinite dodatno po potrebi.

Pre služenja, pospite parmezanom i ukrasite listom peršuna.

Recept: Kika K.

Izvor: Lepa&Srećna