Ovo jelo je odlično i sa pastrmkom, u tom slučaju koristite filete i odmerite količinu prema broju osoba na ručku, piše Lepa&Srećna.

  • 1 kg šarana u šniclama
  • 5 sitnijih paradajza (može i zamrznut)
  • 2 krupne glavice luka (crveni ili žuti)
  • 4 šargarepe
  • 4 korena peršuna
  • 200 ml belog vina
  • 4 čena belog luka
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • so i biber

Priprema:

Ugrejte rernu na 200 C stepeni.

Ako sečete ribu na šnicle, neka budu što deblje. Možete koristiti i filete, ali zarežite kožu na nekoliko mesta. 

Povrće očistite i isecite na krupnije komade. 

U dublji pleh sipajte ulje, pa rasporedite  povrće, posolite i pobiberite.

Sipajte belo vino i stavite u rernu na oko 20 minuta.

Za to vreme usolite ribu. Isecite limun na kolutove.

Izvadite pleh iz rerne, napravite mesta za ribu i tu postavite kolutove limuna.

Na limun stavite komade ribe, vratite u rernu i pecite još oko pola sata. Ako limun stavite na ribu, pazite da ne pregori od gornjeg grejača, jer će dati gorak ukus.

Izvadite, protresite lagano pleh, probajte i ako je potrebno da povrće još malo uvri, a riba dobije koricu, vratite na još desetak minuta u rernu.

Pospite peršunovim lišćem i poslužite. 

Recepte piše: Kika kuvarica

Izvor: Lepa&Srećna

SVEČANI POSNI JELOVNIK