Hrono galete zbog neutralnog ukusa odlično idu sa svim nadevima: humus, sir, ajvar, a  mogu da se jedu i sa slatkim namazima, džemovima i dodacima.

PROČITAJTE JOŠ: TURSKI BUREK SA SIROM KAO SAVRŠEN IZBOR ZA DORUČAK: vodena pita (su böreği) se pravi od kora i vode (RECEPT + FOTO)

Sastojci:

  • 3 šolje brašna (2 šolje raženog brašna i po 1 šolja heljdinog i speltinog)
  • pola šolje pečenog susama
  • malo manje od pola kašičice sode bikarbone
  • malo limunovog soka 
  • kašičica soli
  • dve kašike ulja (maslinovo, ulje od koštica grožđa ili hladno ceđeno suncokretovo ulje)
  • kisela voda u količini da se dobije gustina kao za proju, možda malo gušće.

PROČITAJTE JOŠ: RECEPT ZA TURSKI RUČAK IZ RERNE: evo kako da napravite Šehzade kebab

Postupak:

Sipati kutlačom ili kašikom u toster za galete. Brzo budu gotove i dosta ispadne. 

Možete da pomešate brašna koja imate, najbolje speltino, heljdino i ražano po čašu od svakog i čaša i po dve kisele vode, pola praška za pecivo i kašiku psilijuma ako želite.

Prilagodite brašno\vodu tako da testo bude malo gušće od testa za proju. Ubacite semenke koje imate (lan, suncokret, golicu ili malo kima). Aparat namažite sa malo putera ili masti. U 

Tekst: Jaca Petković

Izvor: jaca57.blogspot.rs

Napomena: u danima posta, mesite bez ulja i pecite u rerni na umerenoj temperaturi.