Pevač Mikica Bojanić, sin Miloša Bojanića, oktiro je kako njegov najmlađi sin Marko boluje od autizma.

Dečak u Japanu prima terapiju koja bi navodno trebalo da pomogne u lečenju ovog stanja, a Mikica ističe kako je nešto najteže na svetu roditeljska nemoć da pomogne sopstvenom detetu.

"To je nešto što može da razume samo roditelj koji ima dete sa autizmom. Ja bih sve na svetu dao da se sve to prenese na mene, kao i supruga, ali ne mogu to da uradim, za tu bolest leka nema. Gde sve nismo išli, Kanada, Amerika, ma gde nismo, ali šta se tu može. Vremenom smo se supruga i ja pomirili sa tim i radimo sve kako bi njemu bilo bolje. Morali smo i zbog njega i zbog druge dece da nastavimo sa životom normalno i prihvatimo to", otkrio je pevač koji retko govori o ovoj  temi, jer ne želi da se ime njegovog sina povlači po novinama u kontekstu bolesti.

Autizam je složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Veruje se da je uzrok genetskog porekla, ali još uvek nije razjašnjeno koji geni uzrokuju ovo stanje. U nekim slučajevima nastatank autizma se povezuje sa faktorima koji uzrokuju defekte tokom porođaja, a stručne procene kažu kako oko 10 odsto osoba sa Daunovim sindromom razvije i autizam.

decak.jpg
Shutterstock  Ilustracija

Ovo stanje može da uzrokuje blaže oštećenje mozga, ali i teže, gde može doći do mentalne retardacije , izraženog ćutanja, ponavljajuće motorike (ljuljanje, lupkanje)... Od ključnog značaja za kvalitet života osobe sa autizmom jeste rano otkrivanje.

Roditelji obično prvo uoče sledeće simptome:

  • neodazivanje na ime do 9. meseca života
  • izostanak kontakta očima
  • izostanak pokazivanja emocija (dete se ne smeje, ne pokazuje da je srećno, ljuto...)
  • izostanak pokaznog gesta kažiprstom (dete ne pokazuje predmete ili nešto što voli prstićem) do uzrasta od 18 meseci
  • izostanak empatije za tuđu patnju do 2. godine

Neki od simptoma koji mogu da ukazuju na autizam, a pokazuju se kasnije, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, uključuju sledeće:

  • dete nije počelo da primećuje drugu decu i igra se s njima do 3. godine
  • do 4. godine nije počelo da se igra pretvaranja (ja sam vila, superheroj...)
  • do 5. godine dete nije počelo da peva, igra, glumi...

Saznajte i koji su simptomi autizma kod odraslih.

BONUS VIDEO

"NISAM MOGAO U DA UĐEM U ELITU ZBOG SINA SA AUTIZMOM!" Mikica Bojanić otvorio dušu za Kurir: Stizale su injekcije iz Japana Kurir televizija

Tekst: Lepa&srećna/B.S.