Svađe oko novca predstavljaju jedan od glavnih razloga za sukobe u braku, u kojima se ne radi uvek o tome da je neko rasipan, a neko suviše štedljiv. Radi se o različitim stilovima upravljanja novcem, navikama i prioritetima, koji se u braku svakako menjaju. Stručnjaci za odnose savetuju parovima da pokrenu pitanje novca (kao i druga osetljiva pitanja) mnogo pre nego što uđu u brak, ali čak i kada pokušate da se pripremite, tek kada počnete sa nekim da živite i delite troškove, stvarno upoznajete njegove osobine i navike i novac može postati kamen spoticanja i izvor svađa, koje niste mogli da predvidite.

U zapadnoj kulturi finansijske teme su prilično tabu – ljudi ne vole da pričaju o tome koliko zarađuju i na šta troše, to prosto nije pristojna tema za razgovor, a i visina prihoda je često poslovna tajna. Istraživanja su pokazala da se bebi bumeri osećaju najneprijatnije kada pričaju o novcu i da nivo udobnosti polako raste, sa svakom generacijom. Finansijsko osvešćivanje prati druge aspekte osvešćivanja, a zajedničko upravljanje novcem povezano je sa nivoom bliskosti i zdrave komunikacije u drugim oblastima odnosa. Ipak, novac je i dalje razlog za nerviranje i međusobno osuđivanje – skoro polovina parova se bar povremeno sukobljava zbog novca, a svađe oko novca su u vrhu razloga za razvod.

Svi smo odrasli u domovima sa različitim finansijskim navikama i tradicijama, koje su uticale na formiranje naših finansijskih stilova – možda smo slušali svađe oko novca i prihvatamo ih kao nešto normalno, ili ih se užasavamo i želimo po svaku cenu da ih izbegnemo. I kada se suočimo sa novcem u braku – odakle dolazi, kako se raspoređuje, šta su prioritetni troškovi, kako uštedeti – to može da bude veoma izazovno, jer možemo imati potpuno različite ili suprotne ideje o tome koliko je novac važan i kako treba njime upravljati, piše Brankica Milošević za easylife.rs.

muz i zena se svadjaju oko novca 2.jpg
Shutterstock  

Vaša finansijska kultura i shvatanja vrednosti novca mogu biti toliko različita da uopšte ne uspevate normalno da razgovarate o troškovima i ulaganjima i svako pitanje novca se pretvara u ogorčenu svađu ili razlog da se osećate povređeno i neuvaženo. Možda mislite da nije normalno svađati se oko novca, ili ste poraženi što spadate u statistiku najčešćih razloga za svađu i obeshrabreni ste, jer ne znate kako da uspostavite zdravu komunikaciju u ovoj oblasti, ali neke taktike vam mogu pomoći.

Svađa oko novca pokreće i druga osetljiva pitanja

Potrebno je da razumete da je svađa oko novca okidač, koji pokreće druga osetljiva pitanja, kao što su sigurnost, ili poverenja, ili poštovanje. Sukob može nastati u postavci u kojoj jedan partner smatra znakom intimnosti da se troškovi naizmenično plaćaju i da se ne prave problemi oko male količine novca, dok drugi partner broji svaki novčić i u očima nonšalantnijeg partnera ispada hladan i škrt, zbog čega izbijaju svađe oko novca koje se tiču poštovanja ličnih vrednosti. Potrebno je da oboje prepoznaju kulturološke razlike u finansijskim navikama, kako bi mogli da razumeju jedno drugo i pronađu kompromis, ne samo u upravljanju novcem, već i u suočavanju sa drugim kulturnim i vrednosnim razlikama koje bi mogle da se pojave.

Svađa oko novca zbog štednje

Jedan finansijski stil može uključivati osećanje sigurnosti koje donosi štednja, odnosno saznanje da imate fond koji možete koristiti u hitnim slučajevima, dok drugi finansijski stil može biti lišen te potrebe za sigurnošću. Partner koji je navikao da pokrije osnovne troškove, odvoji makar i najmanju sumu za štednju i tek onda planira raspolaganje ostatkom, može biti se osećati sabotirano od partnera koji nema ovu naviku, dok on sa druge strane, može osećati da ga štedljiv partner guši i kontroliše. Da bi otkrili šta za svakog od njih predstavlja čin trošenja i kako da pronađu zlatnu sredinu, moraće da vode brojne teške razgovore i pokažu svoju ranjivost, nesigurnost i uznemirenost, što će biti neprijatno, ali će pomoći produbljivanje bliskosti i razumevanja.

Promena perspektive

Dug i širok pogled i promena perspektive pomoći će vam da zaustavite svađe oko novca, ali promena perspektive je revolucionarna i nije lako doći do nje. Ipak, to je nešto najkorisnije što možete učiniti za svoj brak i vredi napora. Pošto (verovatno) nameravate da provedete zajedno ostatak života – a to je mnogo vremena – morate osvestiti, razumeti, promeniti i prilagoditi svoje finansijske stilove. A to znači da morate preispitati i prevazići kulturne razlike, finansijske navike i tradicije i voditi neprijatne razgovore o tome koliko zarađujete, sa koliko novca raspolažete, koliko štedite i šta planirate za budućnost.

muz i zena se svadjaju oko novca 3.jpg
Shutterstock  

Kada dugoročno posmatrate stvari, one postaju smislenije i delotvornije u sadašnjosti. Možda se morate suočiti sa tim da će jedan od vas u nekom periodu biti glavni hranitelj, dok drugi menja posao, ili pravi pauzu iz nekih drugih razloga. Možda neko od vas ostane bez posla – što ne možete da planirate i predvidite, ali možete da imate u vidu i takav scenario i da se dogovorite oko štednje. Možda morate promeniti način na koji definišete ideju doprinosa zajednici i da naučite da uključite u širu sliku vrednovanje kuvanja, logistike i ličnog rasta i naučite da budete tim, a ne suparnici koji se takmiče u tome ko će više da zaradi.

Svađa oko novca može biti izazov koji će vam pomoći da se suočite sa brojnim osetljivim pitanjima, produbite svoj odnos i postignete viši nivo zajedništva i stabilnosti.