Za sreću u ljubavi, veoma je važno razvijati emocionalnu inteligenciju, a tek ako ste odmakli na tom putu, spremni ste da volite kao zrela žena.

To nije "posao" koji se jednom završi, već trajni proces u kojem ima i uspona i padova, koraka napred i koraka nazad. Da biste proverili na kojim sve segmentima svog ponašanja treba više da radite, pročitajte kojih 10 elemenata čine emocionalnu inteligenciju.

Emocionalna inteligencija je jedan od osnovnih faktora za izgradnju zdrave veze – obimno petnaestogodišnje istraživanje pokazalo je da je ona, zapravo, preduslov za zadovoljstvo i dugotrajnost odnosa. Pojedine žene to razumeju bolje od drugih i komunikaciji u bliskim i partnerskim odnosima pristupaju na emocionalno inteligentan način, pomažući drugoj osobi (partneru) da podigne svoj EQ i poveća senzitivnost u odnosu.

Naravno, emocionalna inteligencija se ne odnosi samo na neposrednu komunikaciju, već i na shvatanje partnerskog odnosa i svoje uloge u njemu i izražava se na mnogo načina, koji doprinose stabilnosti i trajnosti odnosa, piše Brankica Milošević za portal Easy Life.

Iskrena i otvorena komunikacija

Žene koje razumeju važnost emocionalne inteligencije, primenjuju je u svojoj komunikaciji. Kada nastupate sa pozicije otvorenosti, iskrenosti i ranjivosti, potrebna vam je smelost, samopouzdanje i poverenje, a emocionalna inteligencija podržava ove osobine, koje vam omogućavaju da ne bežite od teških i bolnih tema i date do znanja svom partneru da ste tu za njega, ili da vam je potrebna njegova podrška i oslonac.

Davanje i primanje je aktivno i dvosmerno među parovima koji ulažu u svoj odnos na emocionalno inteligentan način – u komunikaciji se ništa ne podrazumeva i polazi se od toga da vam druga osoba ne može čitati misli, koliko god da vas dobro poznaje i pretpostavlja kako ćete reagovati i šta ćete reći. Iskrenost i otvorenost znače odbacivanje pasivne agresije (kad tvrdite da vam nije ništa i da je sve u redu, a ponašate se uvređeno i ljuto) i suočavanje sa problemom čim se pojavi.

zgodna zena par 2-min.jpg
Shutterstock  

Najpametnija stvar u odnosima je ne dopuštati da se nezadovoljstvo taloži i raste – redovno uklanjanje emocionalnog otpada omogućava zastarevanje prošlih događaja, opraštanje i održavanje poverenja.

Veštine komunikacije tesno su povezane sa emocionalnom inteligencijom, a to znači da je sposobnost slušanja važna koliko i spremnost da se iznese zahtev ili problem. Dijalog zahteva aktivno slušanje, sa punom pažnjom, postavljanje pitanja u cilju razumevanja perspektive druge osobe – ne morate se obavezno slagati sa partnerom, da biste se razumeli.

A kada sami pristupate komunikaciji na ovaj način, možete zahtevati od partnera da učini isto i možete mu pokazati kako – čak i ako je ljut i opire se staloženoj komunikaciji, niko ne može da se posvađa sa nekim ko pažljivo sluša, razume i prihvata.

Emocionalna inteligencija i vreme za sebe

Trenuci samoće i privatnosti su svakome potrebni, u manjoj ili većoj meri. Emocionalno inteligentna žena razume i poznaje nivo svoje kao i partnerove potrebe za samoćom. Vreme koje provodite nasamo, važno je za psihičku i emocionalnu stabilnost, jer vam je to vreme potrebno ne samo da se ponovo povežete sa sobom, već i da osnažite odnose sa partnerom.

Žena se šminka
Shutterstock  

Kada sa nekim živite i svakodnevno ste upućeni na njega, zajedništvo u određenoj meri apsorbuje individualnost – ljudi se od toga brane emocionalnom distancom, zahlađivanjem, udaljavanjem. Ali emocionalna inteligencija prepoznaje u tome nezdrave obrasce i poseže za konkretnim i delotvornim rešenjem – ispunjavanjem potrebe za samoćom, privatnošću, samostalnošću. Kada se na kratko „izmaknete“ iz odnosa fizički i mentalno, vraćate svom osećanju sebe, potvrđujete svoju individualnost, preispitujete se, donosite neke odluke – ili samo uživate u samoći – i nakon toga se osveženi „vraćate u bazu“, sa novim uvidima, opušteniji i zadovoljniji.

Nema straha od uspona i padova

U partnerskim odnosima uvek ima uspona i padova, dobrih i loših perioda – i onih osrednjih, podnošljivih. Emocionalna inteligencija omogućava prihvatanje realnosti dinamike odnosa, bez drame i strahova. Ako stvari ne idu glatko, ili je pomalo dosadno, ili je partner obuzet nekim poslom, koji angažuje svu njegovu pažnju i energiju, to ne znači da je odnos poljuljan i da postoji neki veliki problem – prosto, takav je period i tome se treba prilagoditi.

uspesna zena.jpg
Shutterstock  

Takođe, spoljašnji faktori utiču na odnos (stres na poslu, problemi u široj porodici) i treba ih uzeti u obzir i ne uznemiravati se previše. Posle padova sledi uspon, posle zastoja pokret, a kada ste stabilni i sigurni u sebe i svoj odnos, bolji dani uvek dođu i donesu olakšanje i napredak.

Emocionalno inteligentna žena se oslanja na sebe

Iako su partneri jedno drugom bitna podrška i računaju jedno na drugo, svako treba da bude sposoban da se osloni na sebe i svoje sposobnosti i da deluje samostalno, kada je to potrebno. Svako je odgovoran za svoja osećanja, svoje odluke i postupke i potrebno je da oba partnera imaju poverenje u sposobnost onog drugog da se stara o sebi. To takođe znači da kada primetite da je partner pod pritiskom i da ga nešto muči, ne treba da mu namećete svoju pomoć – dovoljno je da zna da ste tu za njega, a kada bude bio spreman, podeliće svoje brige sa vama.

Praktikovanje zahvalnosti

Emocionalna inteligenicija obuhvata osećanje i praksu zahvalnosti. Kada ste svesni dobrih stvari koje imate i kada ih cenite, osećate zahvalnost zbog njih i u stanju ste da budete prisutni u sadašnjosti i da uživate u onome što imate. I da sa partnerom podelite svoje osećanje zahvalnosti, da mu kažete koliko ste i zbog čega zahvalni njemu i vašem odnosu – da se podsetite da ste jedno na drugo pozitivno uticali i da to i dalje činite, da ste zajedno bolji kao pojedinci i da se ni sa kim ne biste menjali, jer volite svoj život, sebe, partnera i ono što ste izgradili. Emocionalno inteligentne osobe su dobro uzemljene, one ne jure za sledećom najboljom stvari, već su prisutne i aktivne u realnosti sadašnjeg trenutka.

Jaka prijateljstva

Parovi koji imaju samo jedno drugo, deluju snažno i duboko povezani, ali oni imaju simbiotski odnos, kojim su verovatno zadovoljni, ali u kome nema mesta za druge ljude. Ali retko je i teško ostvariti sve svoje emocionalne, psihološke i društvene potrebe u partnerskom odnosu – partner ne treba da vam bude sve, vaš centar sveta i vaš jedini prijatelj.

Šta je emocionalna inteligencija i kakva je zrela žena
Shutterstock  

Emocionalna inteligencija jedne osobe iskazuje se i kroz čvrsta i dugotrajna prijateljstva, koja predstavljaju mrežu podrške, izvor ljubavi i razumevanja koji obogaćuje naš život na mnogo nivoa. Prijateljstva su u vrhu najvažnijih životnih odnosa i stabilni i emocionalno zreli partneri uvažavaju i podržavaju održavanje bliskih prijateljstava i poštuju podelu na „moje“, „tvoje“ i zajedničke prijatelje, iako ne oklevaju da ih u raznim društvenim prilikama pozivaju i spajaju.

Povratne informacije umesto odbrane

Kada neko ima konstruktivnu kritiku, zapažanje ili zbog nečega negoduje, emocionalna inteligencija nam omogućava da ne zauzmemo odbrambeni stav, već da slušamo šta neko ima da kaže, nastojimo da razumemo njegovu tačku gledišta i pružimo povratnu informaciju. Žena koja ceni važnost emocionalne inteligencije i nastoji da svim odnosima pristupa sa pozicije emocionalne inteligencije, razmatra sve primedbe i prihvata one koje su važne i relevantne – jer ima dovoljno samopouzdanja da proceni u čemu je nečije mišljenje bolje (praktičnije, sveobuhvatnije, realnije) od njenog, a u čemu nije.

Šta je emocionalna inteligencija i kakva je zrela žena
LepaiSrecna Software:Adobe Photoshop CC 2018 (Windows) Created: 2018:06:21 09:52:52

Emocionalna inteligencija i zdrave granice

Jedna od najvažnijih stvari za koje nas visoka emocionalna inteligencija osposobljava, jeste postavljanje zdravih granica u bliskim odnosima. Granice ne služe da nas odvajaju od druge osobe, već da razgraniče poželjno i dopustivo ponašanje od nepoželjnog i nedopustivog. Odnosi u kojima nema zdravih granica razvijaju toksičnost, kroz manipulaciju, nepoštovanje tuđih osećanja i potreba, iskorišćavanje nečije popustljivosti i velikodušnosti (viđenih kao slabost). Kada poštujete sebe i ne prihvatate nepoštovanje drugih, znači da ste svesni svojih vrednosti i da niste raspoloženi da trgujete i pregovarate. Dve osobe koje imaju visoko samopoštovanje više će uvažavati i ceniti jedna drugu i izgradiće duboko poverenje i stabilnu vezu.

Emocionalna inteligencija prihvata promene

Emocionalna inteligencija se izražava i kroz sposobnost da prihvatimo promene, umesto da im se opiremo i da ih ne priznajemo. Promene su znak rasta i razvoja, a odnos u kome se dve osobe razvijaju, takođe raste i menja se. Ako ste u početku izgarali od strasti, ili bili ljubomorni, ili ste nastojali da sve radite zajedno, a sada više nemate goruću potrebu za bliskošću i intimom, to ne znači da se više ne volite, već da se više poštujete i da više verujete jedno drugom, jer su vaše potrebe za potvrdom i bliskošću zadovoljene. Prevazišli ste ovaj nivo odnosa i sada vam je važniji lični ingegritet i podrška individualnosti, nego stapanje sa partnerom i romantični osećaj da ste „dva tela, jedno biće“. Dva tela i dva bića koja se svesno i namerno povezuju, mogu da ostvare mnogo dublji i bogatiji odnos.

Nema savršene veze

Žena kojoj je emocionalna inteligencija važna, zna da ne postoji savršen partner i savršena veza – ona uopšte i ne želi savršenstvo. Ona želi pravi odnos, koji obuhvata, poznaje i razume sve mane i slabosti i angažuje sve snage i prednosti u cilju zajedničke dobrobiti.

BONUS VIDEO:

NEUSPEH U BRAKU SE PRIPISUJE ŽENI! PSIHOLOG O NASILJU U PORODICI: Žene nemaju podršku najbližih zbog predrasude SAMA SI GA BIRALA! Kurir televizija