Da li se vaš partner žali da se ne oseća dobro, ali ne želi da ide kod lekara? Da li pravi planove za romantično veče, ili izlet na koji ćete otići zajedno, da malo pobegnete od svih, a zatim je previše umoran ili se ne oseća dobro i planovi propadaju? Da li vaš partner daje obećanja koja ne ispunjava, ili priznaje da postoje problemi u odnosu, ali odbija da promeni ponašanje, ili da poseti savetnika sa vama?

Možda ste ga i čuli kako izgovara stereotipnu rečenicu neću ja ni zbog koga da se menjam i jasno vam je da se problemi u odnosu u velikoj meri javljaju zbog njegove rigidnosti. Možda ste godinama očekivali da će se on promeniti, možda ste pokušavali da mu u tome pomognete, da ga pogurate ili podstaknete, ili naterate, ali niste uspeli i digli se ruke.

Problemi u odnosu koji nastaju kada partner odbija promenu, ili nije motivisan da se menja, stvaraju konflikte i narušavaju odnos. Onaj ko ne želi da se menja, ne želi da raste i razvija se i neminovno sputava vas u tome.

Možda vas ne sputava direktno, ali ne prati vas, niti inicira bilo šta u čemu biste vi mogli njemu da se pridružite i da ga pratite, neguje životni stil koji vi sve više vidite kao beznadežno neodgovaran, tvrdoglav i sebičan. Iako vidite da partner time škodi sam sebi, ali i vama i vašem odnosu, nema puno toga što možete učiniti da i on to vidi, ali možete pokušati da se konstruktivno nosite sa situacijom, piše Brankica Milošević za easylife.rs.

Za mnoge, promena je zastrašujuća, objašnjavaju psiholozi i savetuju da tom teškom temom upravljate sa velikom osetljivošću. Evo kako da prepoznate znake da nešto treba promeniti, kako da pristupite razgovoru i šta da učinite, ako partner ne želi da prilagodi svoje ponašanje.

Problemi u odnosu koji eskaliraju

Frustracija zbog toga što partner ne uviđa vaše dobre namere, ne poštuje dogovore, krši obećanja, postepeno narušavaju emocionalnu i fizičku intimnost u vašem odnosu. Vaša frustracija se pojačava kada partner odbija pomoć i ne želi da učestvuje u spasavanju odnosa. Problemi u odnosu koji eskaliraju, kreću se od toga da partner nema vremena za vas, decu i porodicu, preko toga da ima izražen negativan stav prema životu, do toga da ne uspeva da zadrži posao, zlostavlja vas emocionalno i/ili fizički, neveran je, ima problem zavisnosti (alkohol, supstance, kockanje).

Problemi u vezi partner neće da se menja
Shutterstock  

Nema lakih i jednostavnih odgovora kada partner odbija da radi na poboljšanju odnosa i ne vidi razlog za promenu i možda ste već na putu prekida odnosa, ili razvoda.

Neke situacije se mogu rešiti, a neke ne i samo vi znate šta možete da tolerišete, a da i dalje ostanete emocionalno i mentalno zdravi. Jedno je sigurno – ne treba da ugrožavate sebe i decu, ostajanjem u situaciji zlostavljanja. Ako problemi u odnosu narušavaju vaše mentalno i fizičko blagostanje, neophodno je da preduzmete određene korake, da pružite adekvatan odgovor.

Ne možete promeniti partnera

Shvatite da je istina da se on neće promeniti zbog vas i da vi ne možete promeniti partnera. Možete uticati samo na sebe i sopstvene reakcije, a promena sopstvenog ponašanja može izazvati promenu kod vašeg partnera. Ali, nije vaša odgovornost da ga "spasavate" i da mu dokazujete da treba da se promeni zbog sopstvene dobrobiti. Možete pronaći načine da ga podržite, ali on mora želeti promenu i shvatati zašto je ona dobra za njega.

Problemi u vezi partner neće da se menja
Profimedia 

Pokušajte drugačije da reagujete na teške situacije. Ako imate istu raspravu uvek iznova, kada sledeći put počne, recite da nećete ponavljati istu svađu i napustite prostoriju. Ako ranije niste izražavali svoja osećanja, podelite sa partnerom kako se osećate. Ponekad, prilagođavanje sopstvenog odgovora na ponašanje partnera može promeniti razgovor, na načine koji mogu biti korisni.

Okrenite se boljem upoznavanju sebe

Upoznajte bolje sebe – svoje stavove, ponašanja, očekivanja, nade, snove, sećanja, brige, pokretače ponašanja, strahove… Zapitajte se koliko dugo mislite da možete ostati ako se problemi u odnosu nastave i ako se ništa ne promeni. Ako partner odbija da se uključi u terapiju za parove, razmislite o individualnoj terapiji, kako biste izašli na kraj sa svojom bespomoćnošću i da biste razumeli svoju ulogu u sukobu u vašoj vezi i osmislili planove za budućnost.

zena u haljini.jpg
Shutterstock  

Odlučite sa kojim negativnim ponašanjima partnera možete živeti, a koji problemi u odnosu prelaze granicu vaše tolerancije. Vidite da li možete (i želite) da se prilagodite iritantnim i štetnim situacijama u vašem odnosu. Ocenite svaki problem na skali od 1 do 10, da biste utvrdili koliko jedna konkretna stvar utiče na vas. To će vam pomoći da odredite prioritetne probleme i da steknete jasnoću o tome da li se radi o nepodnošljivim stvarima, ili ste voljni da napravite kompromis.

Problemi u odnosu i suočavanje

Vaš partner možda nije tako frustriran i nesrećan kao vi i možda ne zna kako se stvarno osećate. Razgovor o brigama i strahovima koje imate nije lak, naročito ako problemi tinjaju već duže vreme. Ali, da bi se nešto pokrenulo, neophodno je da izrazite svoja osećanja i da ozbiljno razgovarate o tome šta možete da uradite i da se pojedinačno i u paru pozabavite problemima. Nemojte odlagati taj razgovor. Umesto toga, pokušajte da identifikujete ponašanja koja stvaraju probleme u vašem odnosu i da započnete razgovor o tome šta oboje možete da uradite da biste poboljšali situaciju.

Strategije za teške razgovore

Kako da pristupite razgooru u kome tražite od svog partnera da se promeni? Tokom bilo koje rasprave o promeni, važno je da razgovarate o pozitivnim aspektima promene, kao i o stvarima koje ne funkcionišu i koje su dovele do razgovora. Ne smete optuživati partnera, kriviti ga i napadati, jer će ga to automatski staviti u defanzivan položaj – ako je i do sada kontrirao svemu što ste govorili, možda niste to izneli na pravi način, tako da se partner ne oseća ugroženo i napadnuto. Razmislite o tome da počnete razgovor sa stvarima koje cenite kod svog partnera, a zatim pređite na stvari koje izazivaju sukob i navedite primere ponašanja i situacija koje su za vas izazovne.

Pažljivo ograničite diskusiju na jednu ili dve stvari koje zahtevaju razmatranje promene – nemojte iznositi listu pritužbi (iako ih imate). Imajte na umu da rezultat verovatno neće biti ono što tražite i da će biti potrebno više razgovora i kompromisa koje ste hteli da izbegnete. Isprobrajte ove smernice za konstruktivnu komunikaciju, koja može dovesti do pomaka:

zena i muskarac jedu slatkise.jpg
Shutterstock  

Dogovorite se da postavite vremenski okvir za procenjivanje kako se stvari odvijaju. Budite topli i ne sukobljavajte se. Razmišljajte i razgovarajte o mogućim rešenjima (iznesite mogućnost odlaska kod terapeuta). Izaberite vreme kada niko nije umoran i mesto na kome nema ometanja. Identifikujte problem i razjasnite kako on utiče na vas i vaš odnos, držite se teme i ne držite predavanja. Razgovarajte o onome što želite u svom odnosu, a ne o onome što ne želite, objasnite šta vas usrećuje i ispunjava.

Pokušajte sa izjavama kao što su: često se ne slažemo i osećam da se nismo povezani, zato bih volela da odemo na terapiju za parove ili volim te i stalo mi je do nas i potrebna mi je pomoć da naučim da bolje komuniciram sa tobom, želela bih da pokušam sa terapijom…

Ako se složi da pokuša

Nakon razgovora sledeći korak je pokušaj poboljšanja situacije. To može uključivati dopuštanje partneru da sam napravi pojedine promene. Problemi u odnosu neće nestati preko noći i uz svu rešenost i pozitivnost – ne očekujte da se bilo koje ponašanje promeni drastično i trajno. Dajte partneru vremena da napravi promenu svojim tempom, na svoj način – delotvornije će to učiniti ako se oseća motivisano, nego ako je pod pritiskom vaših očekivanja.

Kada problemi u odnosu dovedu do tačke pucanja

U kom trenutku treba da razmotrite prekid odnosa, ako partner i dalje odbija da se promeni? Prekid veze je težak i ličan izbor, ali može biti neophodan, ako problemi u odnosu kompromituju vaše vrednosti ili potrebe, ili ako ponašanje partnera dovodi vas ili vašu porodicu u opasnost.

Ako razmišljate o prekidu odnosa, ponovo sve preispitajte, da biste procenili koliko su eskalirali problemi u odnosu i dokle su vas doveli. Zapitajte se da li je to privremena kriza, ili kraj odnosa? Šta je najbolje što se može dogoditi ako ostanete zajedno, kao i šta je najbolje što se može dogoditi ako se razvedete. Takođe, razmotrite i najgore opcije, u oba slučaja.

Ukoliko ste došli dotle da shvatate da ne možete spasavati partnera i da on ne želi da se uključi u spasavanje veze – spasavajte sebe. Kada se taj izbor pojavi kao jedino rešenje i način da živite zdravije i ispunjenije, onda to verovatno i jeste. Samo vi možete odlučiti šta je najbolje za vas.

BONUS VIDEO:

"POJAVLJUJEM SE U MEDIJIMA SAMO KADA IMAM NEŠTO PAMETNO DA SAOPŠTIM" Jovana Pajić otvorila dušu: Ovakva je situacija nakon razvoda Kurir televizija