Navike stičemo u ranom detinjstvu, pa nije lako promeniti ih kasnije. Psihološkinja Irina Maslova tvrdi da određene navike doprinose besparici i ističe koliko je teško promeniti ono što je deo porodične tradicije.

"Da biste pobedili navike zbog kojih nemate novac, važno je prvo da ih u sebi otkrijete. To nije lako uraditi, jer se toliko stvari u porodici i užem krugu stvaralo decenijama, i nije bilo podložno kritikama", tvrdi ona.

Trošite nezarađeni novac

Ako je porodica imala naviku da nezarađeni novac troši za odmor ili kupovinu tepiha, onda nešto nije u redu. Psihološkinja savetuje da pokušate da trošite samo novac koji ste već zaradili.

"Sindrom bunde od nerca"

Mnogima je poznata situacija kada su mama i tata godinama skupljali novac za bundu koju mama nije skidala ni u zatvorenom, pokazujući time svoj status. U sadašnjem trenutku, to je želja da se živi iznad svojih mogućnosti. Želja za luksuznim stanom ili automobilom, bundom ili nakitom, koje sebi ne možemo da priuštimo. Sanjariti je dobro i ispravno. Ali potrošiti tri plate unapred za nešto je navika ljudi koji nemaju novac.

Osećate krivicu zbog novca

Osećati teskobu kada je novca malo ili mnogo. Osećanje krivice što vaša majka nema pvc prozore, a vi ste sebi kupili cipele, takođe je navika onih koji nemaju novac. Mozak radi veoma jednostavno. Potrebne su mu beneficije, prijatne emocije i ohrabrenje. Ako iz osećanja krivice, stida, teško zarađeni novac delite rođacima, onda ćete kasnije doneti niz odluka kako biste se što pre otarasili novca.

depresija-min.jpg
Shutterstock  

Čekanje posebne prilike

Reč je o dostojanstvu. Čuvate lepe haljine i odela do rođendana ili korporativne zabave, a ostalo vreme, nosite šta sitignete.

Promenite uverenja i postavite sebi cilj samo jedan nivo iznad. Uradite vežbe za povećanje energije. Ove promene vas neće dovesti do miliona na bankovnom računu, ali će vam podoći samopoštovanje i samopouzdanje. 

Tekst: Lepa&Srećna