Anksioznost je mentalno stanje u kojem osoba oseća zabrinutost, strah, napetost ili strepnju bez jasnog i direktnog razloga. Može se javiti panični napad, kao i fizički simptomi kao što je bol u grudima.

Uzroci mogu da budu veoma komplikovani, kažu psiholozi, počevši od genetskih faktora, pa do okruženja. Kada neki događaji ili emocije izazovu napad anksioznosti ili pogoršaju simptome, nazivamo ih "okidačima".

Oni se razlikuju od osobe do osobe, ali se neki javljaju kod mnogih ljudi. Takvo je, recimo, ponavljanje negativnih misli, ali i odlazak na mesta na kojima se okuplja mnogo ljudi. Konflikti, stres, problemi na poslu, sve to mogu biti okidači.

stres
Profimedia 

Za svaku osobu je važno da ih što lakše prepozna, kako bi mogla da prevaziđe situaciju i poboljša svoje stanje. To može biti i neki zvuk, miris, ukus... ali i neko doba godine, vreme u toku dana.

"Kada osoba oseti intenzivnu reakciju, prvo treba da je prepozna", objašnjava dr Monika Džonson. "Treba da samu sebe opomene da je taj okidač podseća na prošlost i da je zbog toga nešto u sadašnjosti muči više nego bi inače. To je zato što se otvara mesto bola koje je u prošlosti, a ne u sadašnjosti."

disanje na levu nozdrvu.jpg
Shutterstock  

Prema njenim rečima, za to je potrebno da se osoba vrati u sadašnjost, nekim jednostavnim postupkom. To može biti i obično kuckanje prstima o sto, kao i tapkanje prstom o prst. Ovaj mali ritual može da se poveže sa par pozitivnih reči, sa nekom afirmacijom.

Vežbe opuštanja ili dubokog disanja mogu biti odličan način za vraćanje u sadašnjost.

Zatim treba sebi dozvoliti da se osete sva neprijatna osećanja koja nadiru, ali do izvesne granice. Kad se pokrene neki "okidač", čovek ima utisak da emocijama nema kraja, ali to nije tako. "Svaki talas dođe i prođe", kaže dr Monika.

Ona savetuje da se osoba, u tom trenutku, brine o sebi baš kao što bi činila za nekog drugog ko pati u njenoj blizini. Savet je i da se osvesti šta je bio "okidač" u konkretnoj situaciji. Konačno, važno je napraviti jasnu razliku između svoje ličnosti i trenutnog stanja, mišljenja i osećanja.

Ukoliko anksioznost remeti svakodnevni život, treba potražiti pomoć stručnjaka.

Tekst: Lepa&Srećna