Snovi mogu biti izuzetno značajni, kažu psiholozi, jer nam pokazuju s kakvim se unutrašnjim konfliktima borimo, koje emocionalne bitke nas muče i šta je to što najdublje proživljavamo tokom dana pa nam se vraća i u san.

O jednom snu Siniše Mihajlovića, s kojim se ovih dana oprašta ceo svet, pisalo se mnogo - veliki fudbaler i trener je otvoreno govorio kako je više puta sanjao svoju sahranu. Mnogi su se rasplakali čitajući njegov potresan intervju, ali su se i zapitali - šta znači kad neko sanja takav san?

Prema jednom od tumačenja, snovi su "produžetak" onog što u svesnom stanju doživljavamo i pripremaju nas da se suočimo sa izazovima u realnom životu. Oni nam pomažu da proživimo najteže emocije.

Poznati se opraštaju od Mihe
Profimedia 

San o sahrani može da predstavlja potrebu da se suočimo s nekim krajem, sa velikom promenom u životu. Prema psihološkim tumačenjima, mozak pokušava da obrađuje podatke i dok spavamo, da razume situacije kroz koje trenutno prolazimo. Zbog toga podsvest inicira snove o nekom aspektu života koji se bliži kraju. 

Sahrana u snu može da znači da se zatvara neka stranica života. To može biti i simbol selidbe, odlazak iz  jednog života u drugi, napuštanje mesta gde živite ili zemlje. To, dakle, znači ne samo kraj već i i pripreme za novi početak. 

Takođe, reakcije organizma na stresne situacije mogu da izazovu i biohemijske reakcije u telu. Upravo te promene mogu da izmene neurološki odgovor organizma i otud snovi o svojoj sahrani.

Um ponekad kombinuje informacije o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tokom sna. Ako se osoba suočava sa, recimo, finansijskim problemima ili je zabrinuta za svoje zdravlje, ta se briga ponovo nameće i tokom spavanja i može izazvati i san o svojoj smrti.

muskarac spava 2.jpg
Shutterstock  

Konačno, sanjanje sahrane može biti i neka vrsta psihoterapije koju sami sebi pružimo. Sam Siniša je baš tako tumačio svoj ponavljani san o sahrani. Govorio je da ga je uvek povezivao sa svojom željom za borbu.
"Sanjati svoju sahranu nekoliko puta je veoma čudno. Nikada nisam izgubio nadu", govorio je Siniša i tvrdio da je sam hranio svoju hrabrost, uz pomoć doktora koji su mu u više navrata pomagali u borbi za zdravlje.

Podsetimo, Mihajlović je preminuo 16. decembra, u 54. godini.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna