Za tumačenje snova nema mnogo naučnih objašnjenja, ali ako padanje doživite kao, zapravo, propadanje dok tonete u san, razlog je dosta prost. Medicina kaže da dve trećine ljudi ima hipnagogogičke trzaje - nesvesno pokretanje mišića na prelazu iz svesnosti u san. Obično su povezani s jakim umorom.

Ponekad se desi da baš u tom trenutku sanjamo kako hodamo ili trčimo, pa se trzaj poklopi sa korakom u kojem osećamo kao da zaista padamo. Međutim, kada se u dubokom snu sanjamo pad, psiholozi to tumače kao pokazatelj nesigurnosti, nestabilnosti ili anksioznosti.

Frojdovsko tumačenje dodaje tome i erotski konteks, pa tako žena koja sanja da pada brine zbog svojih želja i mogućnosti da time svoj ugled i postane "posrnula". U sanovnicima, pad znači odsustvo kontrole nad nekom životnom situacijom, potrebu da se izvučemo iz nekog, naizgled nerešivog, problema.

Trikovi za miran san
Screenshot / Youtube / YOYO TV Channel 

Gubitak ravnoteže tumači se kao gubitak stabilnosti u nekom važnom životnom polju - na poslu, u ljubavi, u finansijama.

Drugačije je tumačenje ako sanjate da padate s padobranom - to može biti znak da se oslobađate nečeg negativnog i da ponovo osvajate svoju slobodu. Ukoliko sanjate da neko drugi pada i vi to gledate, zapitajte se šta ta osoba za vas simbolizuje.

Neke teorije o snovima naglašavaju da je važnije kako mi reagujemo na taj san nego šta se u snu zaista desilo. Zato, najbolje ćete sami sebi protumačiti šta vaš san zapravo znači.

Tekst: Lepa&Srećna