Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠOK! EVO KOLIKO NAM SE MOZAK SMANJUJE SVAKE DECENIJE: 4 stvari mogu da spreče skupljanje mozga, a jednu žene u Srbiji po

  Izvor: Shutterstock

Kako starimo, tako se i naš mozak smanjuje, piše Lepa&Srećna.

Već posle 40. godine, težina ljudskog mozga opada za oko pet odsto svake decenije, pokazuju istraživanja. Štaviše, posle 70. godine, proces koji naučnici nazivaju "skupljanje mozga" se ubrzava.

Međutim, studija koju je početkom 2020. godine Kolumbija univerzitet najavio za veliki skup Američke akademije za neurologiju pokazala je da se ovaj proces može zaustaviti.

U ovom istraživanju korišćena je magnetna rezonanca, a snimci mozga starijih osoba pokazali su da postoje značajne razlike u korelaciji sa njihovom fizičkom aktivnošću na nedeljnom nivou.

Generalno, što su ljudi manje fizički aktivni, to se više smanjuje volumen njihovog mozga.

Paralelno, što su ispitanici bili fizički aktivniji, to je zapremina mozga ostajala duže ista.

Najvažniji nalaz istraživača je da bilo koja fizička aktivnost može da spreči skupljanje mozga i to posebno važi za starije od70 godina.

Međutim, četiri vrste aktivnosti su pokazale najbolji efekat. Za početak, to je bila šetnja - ono što možete da radite u bilo kom dobu, sa društvom ili sami.

Uz to, dobro se pokazalo i plivanje, ali tu smo ograničeni uslovima - blizinom bazena ili kupališta, kao i sezonom u godini.
Ples je, kažu istraživači sa Kolumbija univerziteta, takođe dao fantastične rezultate. Zato, ako nemate partnera i priliku da idete na igranke, obavezno dajte sebi oduška uz muziku sa radija u vašoj dnevnoj sobi - što češće.

Međutim, ono što će se ženama u Srbiji posebno dopasti je što se na listi aktivnosti koje sprečavaju skupljanje mozga našlo i - baštovanstvo!

Nema žene koja ne uživa u negovanju cveća i biljaka, makar to bila i najmanja terasa, a da ne govorimo o uređenju okućnice ili dvorišta u kojima umemo da napravimo prave čarolije.

Tu ne zaostaju ni domaćini, čije vredne ruke su često zaslužne za održavanje najlepših travnjaka, živih ograda, voćnjaka i povrtnjaka.

Ako nemate baštu, savetujemo da kombinujte sve gore nabrojane aktivnosti.

Istraživači kažu da je idealno ako tokom nedelje možete da odvojite ukupno 150 minuta za umerenu fizičku aktivnost.

Ako više volite oštre, dinamične treninge, dovoljno je i samo 75 minuta u toku jedne nedelje.

Tekst: Z. L. S.

Izvor: Lepa&Srećna

Povezane vesti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije