Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihologija

DA LI STE ZAVISNI OD KUPOVINE: kako se osloboditi nekontrolisanog šopinga

Autor Jasmina Glišić
Autor Jasmina Glišić

Šta nas to tera na kupovinu bez kraja...? Kako da obuzdate nagon za trošenjem novca i šopingom?

Izvor: Foto: Shutterstock

Marlis M. (57) u danima bogato ukrašenih izloga se jedva usuđuje da izađe u svoj grad Kajzerslautern. “To mi je već opasno, lako bih mogla da se vratim svojoj staroj navici”, priznaje ona. “Zato napišem na papir tačno stvari koje su mi potrebne, a najbolje i za svaki slučaj idem u kupovinu sa suprugom ili prijateljicom.”

Takva potrošačka zavisnost dobro je poznata i psiholozima još više i službenicima banaka, ali zapravo ne postoji kao zasebni psihološki poremećaj. I tu makar posledice mogu biti kobne: tako je i Marlis M. godinama kupovala sve što je “jednostavno morala” da kupi i nakupila dugove od desetak hiljada evra – a ima i gorih slučajeva. Ipak, već i taj iznos je njoj bio dovoljan da doživi slom – i ekonomski i fizički.

Konačno se odlučila na terapiju. “To mi je mnogo pomoglo. Sad mogu da se kontrolišem”, uverena je.

Socijalni radnik Kristof Ejng kaže da nema mnogo primerenih oblika pomoći u slučaju takve potrošačke zavisnosti. Slično kao i kod drugih zavisnosti često traje previše dugo da osoba koja od toga pati uopšte zatraži stručnu pomoć. U većini slučajeva su negde oko četrdesetak godina stari, a makar je u terapiji više žena, ali od toga lako mogu biti pogođeni i muškarci.

Marlis M. objašnjava da je u kupovinu kretala obično kad se osećala loše ili kad je imala nekih problema. Nemci za to imaju i izraz “Stresskauf”, što znači da ona jedva i da je znala šta kupuje. Ona se obično zaustavljala tek u kupovini prehrambrenih proizvoda, ali zaista bez mere: “Ako je na primer jogurt bio na posebnoj ponudi, kupila bih čitav karton”, kaže. Nebrojeno puta se pokazalo: pojeli bi možda dva, tri jogurta, ostalo bi se bacilo. Ali sad shvata da je time težila da stekne i priznanje i naklonost ljudi oko sebe: ponekad bi jednostavno poklonila nešto od onoga što je kupila komšijama ili poznanicima.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije