Prva greška je nastala kada smo povezali ljubav sa srećom i počeli da verujemo kako nas ljubav vodi životnoj sreći.

Tako smo od ljubavi napravili centar uživanja – romantičnog i seksualnog – i to prvo u literaturi a onda i na filmu. Zatim smo kolektivno upili te predstave o ljubavi koja treba da nas usreći i traje do kraja života. A onda to pokušavamo neuspešno da živimo u našim stvarnim životima.

- Zaboravili smo da ono što jeste ljubav (emocionalno vezivanje, osećanje da vam je neko važan i da imate osećaj pripadnosti), generalno gledano, nešto je sasvim drugo, kaže dr Zoran Milivojević.

PROČITAJTE VIŠE: 3 PITANJA O LJUBAVI KOJA SIGURNO MUČE I VAS: ovo su najbolji saveti za dugu ljubav i srećan brak

U svojoj knjizi „Formule ljubavi” Milivojević vrlo sistematično demistifikuje različite zablude koje nas ometaju da uspostavljamo uskladne ljubavne veze.

– Mladi ljudi ne uviđaju da imaju neku zabludu u ljubavi. Uvek misle da je partner pogrešan i zato idu od partnera do partnera. Tek sredinom tridesetih godina posumnjaju da sami doprinose svom neuspehu u ljubavnom životu. Ukoliko dođu na psihoterapiju, često se ispostavi da imaju neke pogrešne predstave o ljubavi.

Za dugotrajnu vezu važna je seksualna privlačnost, ali podjednako su važni i slični pogledi na osnovne životne vrednosti.

– Na osnovu statistike došlo se do zaključka da par nekoliko godina bude zaljubljen, onda se naredne tri javljaju intenzivni konflikti kada osobe pokušavaju da promene jedna drugu i prilagode sebi ne bi li veza ponovo bila kao na početku. Kada ne uspeju, onda narednih godinu dana vagaju da li da se raziđu. To se događa jer misle da je ljubav, to jest zaljubljenost dovoljna za dobru vezu, što nije tačno. Treba razlikovali ljubav od ljubavne veze i treba birati osobu koja na sličan način zamišlja odnos i vezu – navodi dr Milivojević.

Tekst: Žaklina Milenković 

Izvor: Lepa i Srećna