Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠOK DIJAGNOZA ZA SRPSKU DECU: evo šta sve boli učenike osnovne škole u Srbiji!

Ovo su rezultati istraživanja "Ponašanje u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta", a koje je uradio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svaki drugi učenik u Srbiji navodi da oseća nervozu skoro svake nedelje ili češće, dok četvrtina njih oseća glavobolju i ima problema sa uspavljivanjem skoro svake nedelje. 

Petina školaraca prijavili su da osećaju bol u stomaku, leđima ili potištenost. To im se dešava skoro svake nedelje i češće, dok sa istom učestalošću svaki deseti učenik ima vrtoglavicu, piše Blic.

Ovo su rezultati istraživanja "Ponašanje u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta", a koje je uradio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Stručnjaci tvrde da je to vrlo jasna poruka čitavom društvu da bi trebalo da se pozabavimo svojom decom, posebno njihovim emocijama.

Ovi podaci, međutim, nisu jedini.

PROČITAJTE VIŠE: OVE ŽENE SU TAKO VAŽNE U ŽIVOTU DETETA: psiholozi otkrivaju zašto deca toliko vole tetke

Prema "Batutovim" informacijama, dve trećina učenika u Srbiji petog i sedmog razreda osnovne škole i prve godine srednje, ocenili su svoje zdravlje kao odlično.

Kad je reč o uhranjenosti, devojčice češće smatraju da imaju prekomernu težinu, kažu da su na dijeti ili da treba da smršaju, dok dečaci češće navode da bi trebalo da se ugoje.

Najveći procenat pothranjenosti je kod devojčica u petom razredu - 6,2 odsto, dok je najviše prekomerno uhranjenih među dečacima u sedmom razredu i to 25,9, odsto.

Više od četiri petine učenika pozitivno su ocenili različite aspekte komunikacije u porodici, tako da 86 odsto njih smatraju da u porodici razgovaraju o bitnim stvarima, 83 odsto navodi da ih slušaju kada govore, a skoro isti procenat učenika kažu da nesporazume u porodici rešavaju razgovorom.

KOJE JOŠ PROBLEME IMAJU UČENICI PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI 

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije