Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatvorite oči, nacrtajte ovo i osetite talas dobre energije: kako fraktalni crteži otkrivaju našu podsvest

Fraktalna metoda kao nova forma art terapije, pomaže nam da se oslobodimo psihičkih tegoba i rešimo probleme!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šta sprečava čoveka da živi u skladu sa samim sobom i svetom? Kako spoznati sebe? Kako doći do informacija koje su skrivene u dubini naše podsvesti? Odgovore nude Tatjana Polujahtova i A. E. Komov, autori fraktalnog metoda analitičke dijagnostike čovekovog stanja, prognoze i korekcije. Reč fraktal i samu koncepciju autori su pozajmili iz matematike, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: Psiho-test: Šta o vama govore nesvesni crteži i šare

Na latinskom fractus znači iz delova – formalno, to je geometrijski oblik koji se kao samostalan može videti u raznim delovima ili kao deo koji liči na celinu. Fraktal nije samo crtež, nego savršena jedinstvena tvorevina, koja poput ogledala odražava autorsku individualnost, u kojoj čak i najsitniji detalj pokazuje i ponavlja sve što je karakteristično za nekoga. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da ljudski mozak čuva detaljne informacije o čoveku, njegovim navikama i ciljevima koje sebi postavlja, a takođe i o svemu što je povezano s njegovom fiziologijom i fiziologijom njegove porodice. Metoda pomaže ljudima s traumatičnim iskustvom, kod stresa, anksioznosti, depresije i ostalih psihičkih stanja. 

Fraktalni crtež je energetski i njegova vibracija prodire u naše telo, misli i osećanja. Crtajući fraktale, mi se otvaramo višoj svesti i oslobađamo kreativnu energiju. Povezujemo se s bićem koje je izvor sreće, veselja, zadovoljstva i svih duhovnih vrednosti. Crtanjem fraktala uranjamo u meditativno stanje u kom postoje samo sklad i ravnoteža. Dok crtamo, mi se menjamo i otvaramo novim mogućnostima, gradimo kreativan pristup životu i njegovim problemima.

– Postupajući po određenim metodološkim pravilima, koja čine osnovu fraktalnog metoda, moguće je izvući informaciju iz duboke podsvesti i izneti je na svesni nivo. A pošto ne postoji spoljna stimulacija (crta se i boji zatvorenih očiju), postiže se osnovni cilj: isključuje se uticaj svesti i ustupa mesto duboko nesvesnom. Boja kao energetska funkcija odražava čovekovo stanje u detinjstvu, priča o tome šta se u sadašnjosti dešava i nagoveštava šta možemo očekivati u budućnosti – objašnjava Ivana Zorić, praktikant fraktalnog metoda, pedagog i art dijagnostičar. 

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije