Kraj školske godine je jedan on najstresnijih perioda i za roditelje i za đake. Zaključivanje ocena, pismenii zadaci i poslednje odgovaranje za tu školsku godinu obeležavaju jun mesec, apsolutno svake godine.

Tako je i ove godine bilo, a prepiska majke i jednog razrednog starešine je šokirala sve. Priča počinje sledećom porukom.

Poštovani razredni,

Molim Vas da vidite sa profesorom biologijije (ime deteta) da zaključi pet. Juče smo videli u elektronskom dnevniku da je profesorka zaključila (ime profesorke) 4. Računali smo na tu peticu. Rekla je da će mu dati peticu ako Vi razgovarate sa njom. (Ime deteta) iz biologije ima 5, 5, 4, 4 u dugom polugodištu. Molim vas popričajte s profesorkom biologije.

Molim takođe i Vas da (ime) date 5 za kraj školske godine. Sa peticom iz informatike, francuskog i biologije bio bi očilan. (Ime) je dobro dete, desilo se to što se desilo i sve nas je izbacilo iz ravnoteže. (Ime) je mesecima živeo sa starom bakom, snabdevao nas svim čime je potrebno i trudio se koliko jedan pubertetlija može u zadatim okolnostima. Jedna baka je još u bolnici zbog posledica koje je izazvala korona. Slažem se da je mogao više, on je jako pametan s druge strane emotivan i vezan za mene i (ime). Sve ovo mu je jako teško palo s mojim bolovanjem od decembra. Opterećen je time kako se ja zdravstvno osećam i da li ću biti u redu. Razredni budite ove prve školske godine njegov vetar u leđa, njegov oslonac, da bi dobio snagu koju je negde usput zbog svega izgubio.

Bićete ponosni narednih godina na njega. Njmu trenutno samo treba neko da ga vrati na onaj put na kom je bio dok nije došla korona i napravila haos od naših života. Molim Vas budite ove godine to Vi kao njegov razredni i neko ko zamenjuje roditelje svih njih dok su u školi. Molim Vas kao majka jer i mene sve ovo jako pogađa.

Trebala bih što pre da se oporavim, a ove trzavice mi ne idu u prilog. Kada se ja oporavim (ime) će ponovo biti onaj stari (ime) vredan i odgovoran za školu. Verujte isplatiće se.
U ovakvim trenucima potreban mu je neko ko će ga vratiti na put pobede. Budite to Vi razredni", napisala je jedna majka razrednom starešini svog učenika.

Nakon ove poruke je usledila polemika u vezi sa ocenama, tačnije koje ocene dete ima. Nakon toga je profesor objasnio majci da je dete 9 ocena ispod odličnog uspeha.

"9 ocena je ispod odličnog uspeha, a nije zaključena ni hemija koja je 3 ili 4. Ne vidim kako mogu da ga svojom ocenom napravim odličnim", odgovorio je profesor.

"Iz muzičkog će mu popraviti na 5, iz hemije će dobiti 4, iz biologije nije odgovarao u prvom polugođu, a nije išao u školu dok smo suprug i ja bili u bolnici. Dva je dobio bez odgovaranja, dajte mu Vi pet iz Vašeg predmeta", odgovorila je majka.

Onda je usledio obrt. po majku.

"Bilogija i muzičko su ocene zaključene, ne mogu da tražim da se to menja, sami profesori moraju da šalju zahtev ako žele, direktoru za promenu. Hemija videćemo da li je 4. Ja sam rekao da ako je jedna ocena neće biti problem, ne mogu da mu sređujem 4 ocene", odgovorio je profesor.

"Profesorka muzičkog će mu dati 5 na razrednom veću, rekla je sigurno", odgovorila je majka.

"Ne popravlja se više od jedna ocene na veću i to samo ako jedna nedostaje za uspeh. Kod mene je po ocenama realno 3, ajde da mu dam 4 kao razredni, da je jedna dao bih i 5, ali nije nijedna, 4 su", oštro je odgovorio profesor ističući da dečak kod njega nema nijednu peticu i da nema na osnovu čega da mu zaključi najvišu ocenu.

"Ja sam razumela da se na razrednom veću mogu popraviti 2 odene", nastavila je žena.

"Ne, jedna", ne odustaje profesor.

"Kako god, nikog u životu nisam molila kao Vas sad. Očigledno da ne želite da izađete u susret. Svi znamo da kad se hoće sve se može, naravno ako se ima volje. Išli smo i mi u školu. Hvala na svemu", završava majka.

"Da u pravu ste, nisam imao volje da odgovaram i učim umesto njega i da odgovaram iz svih predmeta iz kojih on nije želeo ni da proba, i baš sam đubre jer ne želim da mu sredim 5 ocena za uspeh, neka bude da sam ja kriv za njegov uspeh. Hvala Vam na razumevanju, prijatan dan", odgovorio je profesor.

Izvor: Lepa&Srećna