Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PREPOZNAJTE DA LI JE NEKO DETETU DAO SEDATIV: Doktorka otkrila najvažniji simptom nakon slučaja koji je šokirao Srbiju

Pedijatar dr Ida Jovanović rekla da je jedan simptom ključan!

  Izvor: Printscreen / TV Prva

Dadilja koja je dala bebi bensedin kako bi bila mirna šokirala je javnost u Srbiji. Roditelji su ženu, za koju se ispostavilo da ima dosije i psihijatrijske probleme, našli svega nekoliko dana ranije preko jednog sajta za angažovanje bebisiterki. Beba će, na sreću, biti dobro a pedijatar dr Ida Jovanović objasnila je na Prvoj šta je sve moglo da se dogodi i kako da roditelji prepoznaju simptome trovanja lekovima kod dece.

"Visoke koncentracije lekova za smirenje mogu da ugroze život deteta, i može doći do zastoja disanja i direktne životne ugroženosti. Ti lekovi se brzo metabolišu pa je ovo dete imalo lakši scenario i brže će se oporaviti", rekla je ona.

Možda će vas zanimati

Kada neko dovede bebu sa takvom količinom lekova u krvi kod lekara, bilo da ih je neko zlonamerno dao detetu ili ih je slučajno progutalo, šta se događa?

"Ako je sumnja na trovanje, uzima se krv za toksikološku analizu. Dete se podvrgava, prema vrsti leka, adekvatnom lečenju. Detoksikacija i infuzija, čeka se da se lek metaboliše. Srećom, lek ne izaziva zavisnost posle jedne doze, niti ima trajne posledice", rekla je ona.

Od telesne težine deteta, kao i metabolizma, zavisi šta bi bila fatalna doza.

Možda će vas zanimati

"Zavisi i da li je data tableta, ili neki drugi oblik leka", rekla je dr Jovanović i priznala da se ovakav slučaj zaista retko viđa i da ga ona u višedecenijskoj karijeri nije imala.

"Meni se nije dešavalo da imam ovakav slučaj, ovo je izuzetno retko. Neverovatan primer bezosećajnosti i beskrupuloznosti, na svu sreću, ovo nije često kod nas", kazala je doktorka.

Kako roditelji da primete kod bebe da je, možda, dadilja dala nešto za smirenje? Jedan simptom biće ključan.

"Primetiće izuzetnu pospanost i mlitavost deteta, bukvalno jedna mlitavost jer ti lekovi daju mišićnu slabost. Bebe tada spavaju dosta, ali se bude normalno za sledeći obrok, dete koje je dobilo lekove nećete moći da probudite", rekla je ona.

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa&Srećna 

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije