Litvanska umetnica i fotografkinja Vaida Markeviciute Razmislavic napravila je neverovatne fotografije žena za vreme trudnoće i nakon porođaja. Razlozi koji su je naveli na ovako neobičan izbor slikanja trudnica i kasnije mama su podsećanje na vrednost, snagu i prirodnu lepotu žene.

"Ciljna grupa je odabrana na osnovu jednog uslova - žene su morale da očekuju svoje prvorođenče. Odabrala sam vrlo jednostavan format portreta - sličan fotografiji za pasoš. U ovom projektu učestvovale su 33 žene. Jedan portret je u trudnoći (levo), drugi kada je žena postala majka (desno)" - objasnila je fotografkinja.

Fotografkinja je ovim portretima poslala jednu ozbiljnu poruku čovečanstvu:

"Uvek posmatram oči ljudi. Primetila sam kako se pogled žene menja kada postane majka. Dobila sam  ideju da to fotografski prikažem na dva portreta: jedan tokom trudnoće i jedan nakon porođaja. Ideja je bila da se prevaziđe tradicionalna fotosesija trudnoće i da fokus bude na licu i očima.

Kad žena postane majka, povezuje se sa prirodnim delom sebe kao žene, povećava im se intuicija, znaju stvari koje nikada ranije nisu znale. A ženske oči se menjaju, postaju dublje, mudrije. Međutim, sa modernim vrednostima u pozadini, ove probuđene snage blede, žene se zanose rutinom, gube vezu sa smislom nastanka jedne nove, jake i prirodno lepe žene. Cilj ovog projekta je da zabeleži transformaciju ćerke u majku i ogromnu promenu unutrašnjeg kvaliteta žene, u vremenima kada se majčinstvo (i žena kao materica čovečanstva) sve manje ceni. Dva portreta su podsetnik ženama na nešto sveto, nešto izvan uobičajenosti, nešto zaboravljeno."

Suvišno je reći da je svaka žena na ovom snimku, nakon što je postala majka, dobila izraženiju lepotu, smeliji pogled i veseliji osmeh.

Izvor: Lepa&Srećna