"Mame, rađajte deci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najlepši, nezamenjivi dar svakom detinjstvu". Ovako je govorio Duško Radović, a da je bio u pravu, potvrđuju i psiholozi.

Možda vi već uživate u "tituli" tetke, možda je još uvek niste dobile. Evo šta o ovoj “ljubavi za čitav život”, kažu stručnjaci. Njena prva velika uloga počinje onog dana kada ćerku ili sina sestre ili brata iznese iz porodilišta.  Tog trenutka, ljubav za sva vremena, onako posebna i “luckasta” je rođena. 

PROČITAJTE VIŠE: KAD DETE VIŠE VOLI BAKU I DEKU NEGO RODITELJE: psiholozi otkrivaju tajne srećnog detinjstva

Psiholozi  objašnjavaju da tetke nikada ne "treniraju" strogoću, ali da nežnošću i blagim, lepim rečima i te kako umeju da budu autoritet. One se poštuju iako nikada ni glas ne povise. 

Uvek je lepo u tetkinom društvu, jer se one nikad ne ljute i nikada sestriće i bratance ne naljute. Tetke koje nemaju svoju decu ponekad nemaju potrebu da ostanu trudne, jer im sestrići ili bratanci daju osećaj ispunjenosti i ostvarenosti – tvrde psiholozi. 

Ponos, najveći na svetu

Sve tetke tvrde da, kada se rodi beba, osećaju ponos najveći na svetu, Ogroman, ludačkog intenziteta. Najpre kada ta beba stigne, a onda kada slušate o njenim dostignućima koja vremenom postaju sve veća. Nicanje zubića, prvi koraci, sve će vas to ispunjavati ponosom koji se pretvara u vetar u leđa za vaš život. 

Evo zašto su tetke najbolja bića u životu vaše dece:

Pred njima nemaju tajni

Deca neretko s tetkama mogu da razgovaraju o temama o kojima im je neprijatno da govore sa roditeljima. Ona daje odlične savete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima.

Uvek je tu da te ohrabri 

Tetka će podržati dete i biti najstrastveniji navijač, ma o čemu da je reč: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesovanju deteta. Ako se dete suoči sa neodobravanjem, tetka može uvek da pronađe način da pruži ohrabrenje. Tetke mogu biti najveći obožavaoci svojih sestrića/sestričina i bratanaca/bratanica, a to deci daje jedan poseban osećaj pripadnosti.

Ona je uvek kul

S obzirom na to da nema odgovornost roditelja, u ovom odnosu tetka može jednostavno da pokaže svoju dečju stranu. Sećanja na tetku uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šale i igre. Tetka sme da pusti mašti na volju i da bude pravi zabavljač.

Tekst: Žaklina Milenković

Izvor Lepa i Srećna