Ako ste se ikada zapitali zašto se vaša deca toliko obraduju kada pomenete da ćete ih odvesti kod bake i deke ili zašto uvek budu tužna i prevrću očima kada pomenete da je vreme za polazak kući, psiholozi imaju odgovor, piše Yumama.

PROČITAJTE VIŠE:SAVETI STRUČNJAKA: kako naučiti dete da pravilno i odgovorno raspolaže novcem

Vajat Fišer, klinički psiholog iz Denvera, navodi dva razloga zbog kojih deca više preferiraju društvo bake ili deke. Prvi razlog je taj što deca objektivno provode više vremena sa njima, a drugi razlog je to što baka i deka imaju više iskustva u vaspitanju i brzo prepoznaju dečije potrebe. 

"Deca se prirodno vezuju za one sa kojima najviše provode vreme", objašnjava Fišer. 

U današnje vreme oba roditelja su prinuđena da rade a kako im je često praktičnije i bezbedije da decu ostave baki ili deki na čuvanje, deca onda često izgrade jaču vezu sa njima nego sa roditeljima.

Bajan Tejlor, terapeut za parove, smatra da bake i deke znaju kako da razmaze unučiće i da je to ključni razlog zbog kojeg ih deca vole više od svih. 

"Svi imaju potrebu da ih drugi tretiraju kao značajne i važne", objašnjava Tejlor. 

"Roditelji takođe cene svoju decu, međutim njihov način vaspitanja uključuje disciplinu, instrukcije, učenje novih stvari. Stariji to rade mnogo suptilnije, koriste se primerima i generalno su strpljivi pre svega zbog toga što nemaju ograničeno vreme koje će posvetiti deci". 

"Bake i deke čak ne moraju da potroše mnogo novca da bi usrećili decu. Oni deci kupuju sitince ali tim sitnicama im šalju poruku da su važna i voljena", dodaje Tejlor. 

Novije istaživanje koje je uključilo 1.600 majki iz Velike Britanije, otkrilo je da 52 posto njihove dece preferira da bude u društvu baki više nego u društvu roditelja. 

Ovo istraživanje navelo je i tri ključna razloga zbog kojih se to dešava. Prvi je taj što će ih bake razmaziti, drugi razlog je taj što im bake sve dozvoljavaju i treći je hrana koje je njima ukusnija kada je baka pripremi nego kada to uradi mama. 

PROČITAJTE VIŠE: NAUČITE DETE DA PRAVILNO IZGOVARA GLASOVE: evo kada je potrebna pomoć logopeda

Naravno postoji razlog zašto bake i deke imaju tu privilegiju da razmaze decu. Oni im nisu roditelji i čim se stvari zakomplikuju oni uvek mogu da ih pošalju kući.  

Na kraju krajeva vi ste roditelji vaše dece i niko ne može da vas zameni. Ako vaše dete više voli baku i deku umesto vas, to nije bitno. Sve dok vašoj deci pokazujete koliko su vam važna i sve dok provodite kvalitetno vreme sa njima, nemate zbog čega da brinete. Oni znaju da ih volite najviše na svetu i to je jedino bitno. 

Izreka kaže "Baka i deka će možda vaše ruke držati kratko ali zato vaša srca zauvek"

Vreme koje dete provede sa bakom i dekom ostavlja najveća i najlepša sećanja na detinjstvo. 

Izvor: Yumama