Osmeh krasi lice, ali samo kada ga čine lepi i zdravi zubi. Međutim, nemaju svi sreću da im zubi budu dve niske bisera, piše Lepa & Srećna. Često su iskošeni, naležu jedni na druge jer za njih nema dovoljno mesta u vilici. Kada je vreme da dete odvedete ortodontu, koje su najčešće nepravilnosti i kako se ispravljaju, objašnjava dr Mirjana Milosavljević Milovanović, specijalista ortopedije vilice.

PROČITAJTE JOŠ: VAŠE DETE NE VOLI DA ČITA? Dečji pisac otkriva kako da zainteresujete vašeg mališana da se družI s knjigom

– Idealno vreme za prvi ortodontski pregled je oko osme godine. Tada su izrasli prvi kutnjaci i sekutići i možemo dati prvu procenu postojanja nepravilnosti. Ako roditelji primete da postoje problemi u toku njihovog nicanja, treba i ranije da dovedu dete – kaže naša sagovornica.

Ortodontske nepravilnosti mogu biti brojne, a u najteže slučajeve spadaju urođene skeletne anomalije, poput preterano isturene donje vilice i otvorenog zagriza, što zahteva ortodontsko-hirurško lečenje.

– Najčešci uzrok ortodontskih nepravilnosti je nesrazmera u veličini zuba i vilica. Usled mekane, prerađene hrane vilice ostaju nerazvijene i dolazi do teskobe zubnih nizova. Upražnjavanje loših navika poput sisanja prsta, disanja na usta i grickanja noktiju, uz karijes mlečnih zuba, česti su uzročnici nastanka nepravilnosti. Nasledni faktor takođe ima značajnu ulogu – nasleđuju se oblik i veličina vilica i zuba i njihov međusobni položaj – objašnjava dr Milosavljević Milovanović.

Koji će se ortodontski aparat koristiti za ispravljanje nepravilnosti, zavisi od uzrasta deteta i težine problema.

– Kod mlađih pacijenata i blažih nepravilnosti primenjujemo lečenje pokretnim ortodontskim aparatima. Oni se izrađuju na osnovu otiska zuba, od žice i akrilatne ploče. Nose se 15 sati tokom dana. Kontrola je na početku mesečna, a kasnije na dva meseca. Trajanje terapije zavisi od težine nepravilnosti i saradnje pacijenta. Najčešće se lečenje sprovodi u nekoliko faza, a uobičajeno trajanje svake faze je od 12 do 18 meseci – ističe naša sagovornica.

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE OVDE

PageBreak

Za razliku od proteza koje se skidaju, postoje i fiksni ortodontski aparati koji sve vreme stoje u ustima i za njihovu primenu najčešće su potrebni svi stalni zubi.

PROČITAJTE JOŠ: Ove greške roditelji najčešće prave u vapitavanju dece: zašto nikada ne treba da vičete na dete

– Za vreme terapije fiksnim aparatom pacijent treba da izbegava odgrizanje prednjim zubima i grickanje sitnih, tvrdih namirnica poput kikirikija, lešnika, badema…

Potrebna je i pojačana higijena usta i zuba da bi se temeljno očistile bravice na kojima se zadržava hrana te stoga pranje zuba treba da traje oko 10 minuta. Nakon završene terapije, neophodno je da pacijent nosi ritejner (foliju ili retencionu žicu) da bi se sačuvali postignuti rezultati.

Ovo je neophodno jer zubi mogu blago da se rotiraju. Zato je važno poštovati retencioni period koji može da traje i više godina. U dogovoru s ortodontom, pacijent povremeno treba da dolazi na kontrolne preglede – kaže dr Mirjana Milosavljević Milovanović

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna