Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je u 68. godini, u Kliničkom centru Vojvodine, 19. februara 2021. godine. Ostaće upamćen kao jedan od najtalentovanijih umetnika na ovim prostorima i nekim od najlepših balada koje su umele da dotaknu i "najtvrđih duša", poput "Jesen stiže, dunjo moja", "Ne volim januar", "Ne lomite mi bagrenje", "D-mol“, "Priča o Vasi Ladačkom“ i mnogim drugim. Njegovi koncerti bili su nezaboravni, karte su se rasprodavale, ne za dan, već za jedan sat.

Odlazak "Panonskog mornara" njegovi dugogodišnji obožavaoci doživeli su lično, kao da su izgubili člana porodice. Iza sebe je ostavio suprugu Oliveru i troje dece, ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

Krajem 2019. godine imao je infarkt, nakon čega su mu ugrađeni stentovi. Tada se oglasio na svom Facebook nalogu i poručio:

"Bio sam u nekoj maloj frkici. Bio sam četiri dana u bolnici. Nisam imao operaciju na otvorenom srcu. Malo sam doteran, stvarno imamo najbolji institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici... Dobio sam četiri stentića. Rekli su da ću moći da trčim. Ne verujem... imam sto godina! Ali se nadam da ću moći da nastavim gde smo stali i da još neko vreme neću dobiti ulicu u Novom Sadu", našalio 

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Karijeru je započeo 1977. godine sa grupom "Žetva", koja je prvi uspeh zabeležila iste godine pesmom "U razdeljak te ljubim".

Dobio je veliki broj priznanja tokom karijere, među kojima su Nagrada punoletstva, Oktobarska nagrada Novog Sada, Estradna nagrada Jugoslavije...

Danima posle Đoletovo smrti u centrima gradova širom bivše države palile su se sveće, ostavljalo se cveće i plišani beli zečevi.

Tanjug / Jaroslav Pap Ovako se Novi Sad oprostio od svog voljenog Đoleta

Iako je u našoj tradiciji da se taj smrti obeleži pomenom i odlaskom na groblje, porodica legendranog umetnika to neće učiniti.

"Obeležavati dan kad je neko tvoj otišao sa ovog sveta, nije nešto što se ikad praktikovalo u našoj kući. Ne zbog 'nedostatka poštovanja' nego upravo suprotno. Tog nekog sećaš se svaki dan, srećeš ga u bezbroj malih dnevnih događaja, od ulice kojom ste prolazili, pesmi koju ste komentarisali, sportskom događaju, susretu sa zajedničkim likovima...

I ne, nije ti potreban taj datum u godini da bi obeležio svoje sećanje na tog nekog. Od svih prelepih i predragocenih dana koje provedeš sa tim nekim, gotovo je uvredljivo obeležavati baš taj dan.

Oni koji su slušali i razumeli Đoleta, setiće se da je on tu neminovnost u svom fazonu zvao 'formalnost koju treba da obavim'... “Dan kad sam rođen”, “Sveti Luka”, “Bogojavljenska noć”, “Prvi januar popodne”, “Noć kad je Tisa nadošla”, i tako dalje, da ne govorim o tome da je napisao i knjigu koja u svom nazivu ima i “Kalendar”...

Pa sigurno možemo da izaberemo neki drugi datum koji bi daleko adekvatnije išao uz imidž “Večitog klinca” koji nas je tolike godine radovao...",  istakla je nedavno na društvenim mrežama Đoletova mlađa ćerka.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna