Kad počinje letnji raspust a za kad su zakazani završni maturski ispiti i prijemni ispiti? Evo najvažnijh datuma:

8. jun – Raspuštaju se učenici osmog razreda svih osnovnih škola u Srbiji kako bi imali vremena da se do 23. juna dodatno pripreme za prijemne ispite, odnosno polaganje male mature. Neki kod kuće, a neki u svojim školama.

22. jun – Raspuštaju se svi ostali osnovci, učenici od prvog do sedmog razreda osnovnih škola, ali i svi srednjoškolci, sa izuzetkom maturanata koji se već nalaze na odmoru ili se uveliko pripremaju za upis na fakultete.

23. jun – Počinje mala matura, a budući srednjoškolci prvo će raditi test iz srpskog/maternjeg jezika i to od 9.00 do 11.00 časova. Pred sobom će imati test sa 20 zadataka. Istog dana počeće i upisni rok za fakultete, odnosno prijave za prijemne ispite, a ceo proces će trajati sve do 26. juna.

24. jun – Drugi dan male mature kada će budući srednjoškolci raditi test iz matematike. Kao i prvog dana termin je od 9.00 do 11.00 časova, a pred svršenim osnovcima takođe će biti 20 zadataka.

25. jun – Mala matura biće završena trećim, kombinovanim testom (9.00-11.00) na kojem će biti pitanja iz geografije, biologije, fizike, hemije i istorije. On je ujedno i najvredniji jer za razliku od srpskog i matematike koji nose po maksimalnih 13 poena, ovaj vredi 14.

26. jun – Potencijalni akademci će istaknute liste kandidata za upis na fakultete moći da vide najkasnije do ovog datuma. I tada će znati kada i gde treba da dođu na prijemne ispite.

27. jun – Preliminarni rezultati male mature biće istaknuti na nivou škola u svim osmoletkama širom Srbije i to najkasnije do 10 časova. Zatim sledi eventualni prijem prigovora na rezultate (10.00-16.00).

28. jun – Počinju prijemni ispiti na fakultetima širom Srbije, a ceo proces odvijaće se sve do 2. jula. Negde će trajati samo jedan, a negde više dana.

2. jul – Objavljivanje konačnih rezultata sa testova na maloj maturi (do 8.00), kada će svršeni osnovci znati tačno sa koliko bodova raspolažu u trci za željenu srednju školu. U isto vreme ovo će biti i poslednji dan da budu završeni prijemni ispiti na svim fakultetima.

3. jul – Popunjavanje i predaja lista želja za upis u željene srednje škole. Proces će trajati dva dana, dakle i 4. juna i to u periodu od 8.00 do 15.00 časova. Budući srednjoškolci mogu da predaju spisak sa maksimalno 20 željenih smerova i škola.

5. jul – Svi fakulteti širom Srbije će rezultate prijemnih ispita objaviti najkasnije 5. jula, do 16 časova. Oni će napraviti preliminarnu rang-listu kandidata koji su obezbedili studiranje na budžetu ili su pak primljeni kao samofinansirajući studenti.

7. jul – Budući studenti koji nisu zadovoljni rezultatima mogu priložiti žalbu fakultetu na kojem su konkurisali. Na drugoj strani, mali maturanti mogu da provere tačnosti liste želja za upis u srednje škole od 8.00 časova.

9. jul – Objavljivanje zvanične liste želja učenika za upis u srednje škole – do 8.00 časova. Onda sledi iščekivanje da bude obelodanjeno gde su đaci upali.

11. jul – Objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po srednjim školama (do 8.00 časova), kao i objavljivanje preostalih slobodnih mesta u drugom krugu.

12. jul – Podnošenje prijava za upis u srednje škole trajaće dva dana, dakle i 13. juna. Oba dana termini su od 8.00 do 15.00 časova.

Konačne rang-liste upisanih na fakultete biće objavljene ovog dana. Od tad pa do 16. jula kandidati moraju da se upišu na fakultete.

16. jul – Završetak upisa na fakultete. Do tog dana svi koji su prošli prijemni i izborili mesto na budžetu ili kao samofinansirajući, moraju da budu upisani na fakultetima.

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija je 18.083, dok je broj studenata koji će upisati prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih studija je 4.612.

Od ovog broja, 507 studenata upisuju se po afirmativnim merama – studenti sa invaliditetom, pripadnici romske nacionalnosti i državljani Republike Srbije koji su završili srednju školu u inostranstvu.

Beogradski univerzitet će ove godine na budžet upisati 9.901 studenta, Univerzitet u Kragujevcu 2.682 studenata, Univerzitet u Nišu 3.299 studenata, Univerzitet u Prištini 1.206, Univerzitet u Novom Pazaru 708 studenata i Univerzitetu umetnosti u Beogradu ukupno 287 studenata.

Izvor: Lepa&Srećna / Blic