Grčka je Srbima omiljena destinacija kada je letovanje u pitanju. Mnogima se izbor svodi na najatraktivnija mesta i posećuju ih svake godine iznova, dok prelepi predeli ostaju neistraženi i otkrivaju ih samo oni koji zaista vole avanture i putovanja.

Luka ostrva Itaka
Foto: Shutterstock Klupa za odmor sa pogledom na more na ostrvu Itaka

Jedno od takvih mesta je Itaka, prelepo grčko ostrvo sa netaknutim plažama, tradicionalnim selima i bujnim zelenilom. Za ovo mesto se vezuju i brojne legende, a jedan od najpoznatijih mitova je vezan za Penelopu. Priča govori da je ona na ovom mestu strpljivo čekala 20 godina da se Odisej vrati iz Trojanskog rata. Zbog toga je postala simbol ljubavi prema domu i porodici i Itaka se pominje i u literaturi da označi žudnju za zavičajem, nostalgiju i želju za povratkom.

Plaže i znamenitosti

Plaže na ovom ostrvu su očaravajuće, odlikuje ih bogato zelenilo, smaragdna boja mora i dosta prirodnog hlada. To je ono što privlači turiste iz celog sveta. Možete lako da pronađete izdvojena, usamljena mesta za kupanje gde biste uživali sa partnerom ili sa najbližima. Sa druge strane, tu su i i plaže sa bogatim sadržajima kao što su kafići, taverne i hoteli, za one koji vole dobar provod, dnevne žurke i druženje.

shutterstock_84195034 (1).jpg
Foto: Shutterstock Pogled na ostrvo Itaka

Neke od najlepših plaža koje treba da posetite su Filijatro, Skinos, Gidaki, Loutsa i Sarakiniko.

Najpopularnija je plaža Gidaki, do koje možete da dođete brodićem iz luke Vati. Takođe, postoji i pešačka staza koju koristi lokalno stanovništvo, ali je prilično zahtevna, pa se preporučuje samo pravim ljubiteljima aktivnosti u prirodi.

Plaža Loutsa je u blizini grada Vatija i do nje ožete da stignete za oko 20 minuta hoda. Ima plažni bar, gde možete da naručite hranu i piće, kao i da iznajmite ležaljke i suncobrane. Veoma je lepo uređena, pa je turisti često biraju.

Sarakiniko plaža je šljunkovita, okružena bujnom vegetacijom maslina i čempresa koji joj daju prirodni hlad, pogodna je za ronjenje zbog izuzetno mirne čiste i prozirne vode.

Filijatro plaža je idealna za one koji su smešteni u Vatiju. Posebno je povoljna za porodice sa decom, iako nema pesak, već beli šljunak.

Na ostrvu se nalazi selo Anogi, koje je nastalo u srednjem veku i u kom je obnovljena vizantijska crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Tu je i manastir Katara, koji se nalazi oko 15 kilometara od Vatija. 

Manastir na ostrvu Itaka
Foto: Shutterstock Manastir Katara na Ostrvu Itaka

Za turiste, Itaka je raj na zemlji i definitivno je jedno od najmirnijih ostrva, naročito u poređenju sa Kefalonijom, gde velike gužve često ometaju doživljaj.

Pogledajte i zašto je Kipar savršena destinacija za leto.

BONUS VIDEO:

Evija, Grčka Tiktok/grckainfo

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.