Prvomajski izlet u prirodi je uvek prijatan uz druženje, muziku i roštilj. Ne dozvolite da vam dosadni insekti pokvare doživljaj i zaštitite se od krpelja na vreme.

Da biste smanjili verovatnoću da ga negde "pokupite", izbegavajte visoku travu i guste šume. Ako ste odabrali lokaciju za kampovanje ili roštilj, potrudite se da sve pethodno pripremite za prijatan boravak, da pokosite travu i uklonite šiblje. Obucite se slojevito i obavezno prekrijte svaki deo tela. Izbegavajte šortseve ili bermude, a naročito obuću sa otvorenim prstima. Poželjno je da uvučete pantalone u čarape, ali ako vam se ovaj deo stilski ne dopada, opredelite se za dublje patike i čarape.

Veruje se da krpelje odbijaju jaki mirisi poput lavande, nane, narandže i limuna. Možete da premažete kožu eteričnim uljem po izboru ili da isprobate varijantu sa jabukovim sirćetom. Pomešajte ga sa vodom i sipajte u prskalicu koju ćete poneti sa sobom na izlet. Nanesite rastvor na kožu nekoliko puta dnevno. To može da pomogne da krpelji ostanu dalje od vaše kože.

Nakon izleta odmah se istuširajte i proverite da li vas je ipak negde ujeo krpelj. Neka vam neko pogleda leđa i druge delove koje ne možete da vidite. Naročito obratite pažnju na regiju iza kolena, sa zadnje strane vrata, kao i na prepone i pazuh. To su delovi koje krpelji najviše vole.

Ukoliko se desi da ga primetite na koži, nemojte sami da pokušavate da ga izvadite, jer biste mogli da napravite još veći problem. Odmah se obratite lekaru ili posetite najbližu dežurnu ambulantu kako biste dobili adekvatnu pomoć. Mesto uboda pratite narednih mesec dana, jer ukoliko se pojavi crvenilo u obliku kruga, to može da ukazuje na lajmsku bolest.

Pogledajte i fenomenalan trik za zaštitu od krpelja.

BONUS VIDEO:

NE VADITE SAMI KRPELJA! Dermatovenerolog savetovao kako bezbedno ukloniti insekta Kurir TV

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.